UDMR acuzat că afişează panouri electorale separatiste
Péter Kovács: "În afară de politica externă şi apărare, nu se justifică centralizarea la Bucureşti a celorlalte domenii"
Articol de RADOR, 25 Octombrie 2016, 20:05
Panourile publicitare cu care UDMR a dorit să se adreseze locuitorilor marilor oraşe ale Transilvaniei încă înainte de începerea campaniei electorale au stârnit reacţii vehemente.
Pe panourile uriaşe amplasate la sfârştul săptămânii trecute la intrările în oraşele Cluj-Napoca şi Oradea se află următorul text: "Salvăm Clujul/Oradea de Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala!"
Pe panourile alb-verzi se află sigla şi adresa paginii de internet ale UDMR. Aceste panouri au stârnit dispute vehemente, în primul rând în mediile de socializare, dar şi pe bloguri şi la unele televiziuni de ştiri.
Invitaţii postului de televiziune Antena 3 au vorbit despre un plan secret de fărâmiţare a României. Drept răspuns la iniţiativa UDMR, un cunoscut realizator al acestui post, Radu Tudor, a propus pe blogul său ca Bucureştiul să fie salvat de UDMR.
În cursul zilei de luni, Organizaţia Cluj a PSD a acuzat UDMR de utilizarea unei retorici separatiste, care evocă atmosfera anilor '90. Liderii PSD Cluj au afirmat că mesajul UDMR este greşit, atât economic, cât şi moral.
Într-un articol publicat de portalul de ştiri Tranindex, preşedintele executiv al UDMR, Péter Kovács, şi-a exprimat uimirea că unele persoane îşi dau seama abia acum că pentru UDMR Transilvania are prioritate.
Liderul UDMR, care conduce campania electorală a acestei formaţiuni, a precizat că în marile oraşe ale Transilvaniei au fost amplasate opt tipuri de panouri. De exemplu, pe unul dintre acestea scrie că UDMR doreşte "autostrăzi din asfalt, nu din hârtie".
"Atunci când cerem ca taxele noastre să îmbogăţească oraşele din Ardeal, nu Bucureştiul, vorbim de fapt despre descentralizare şi subsidiaritate. Noi cerem ceea ce am cerut mereu: să destructurăm statul centralizat, să avem încredere în administraţia publică locală, cărora să le cedăm toate prerogativele posibile şi resursele financiare necesare.
În afară de politica externă şi apărare, nu se justifică centralizarea la Bucureşti a celorlalte domenii. Credem că ceea ce este bine pentru Transilvania este bine şi pentru România" a accentuat preşedintele executiv al UDMR, Péter Kovács.