Traian Băsescu, cinci ani la Cotroceni
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat în Parlament un bilanţ al mandatului său.
Articol de Ioana Dogaru, 15 Septembrie 2009, 17:57
Preşedintele a arătat că asumarea răspunderii de către Guvern, pe cele trei legi ( privind educaţia, salarizarea unitară şi restructurarea agenţiilor guvernamentale), este un moment important pentru România şi un examen de maturitate pentru clasa politică.
Traian Băsescu a apreciat că putea fi plătit un cost mai mic al crizei, dacă după intrarea în Uniunea Europeană nu se întârzia reformarea statului.
El a adăugat că nu a ezitat, niciodată, să critice instituţiile sau politicienii care au blocat reformele esenţiale ale societăţii.
Şeful statului a mai spus că poate a făcut şi greşeli, dar a acţionat cum a considerat că e mai bine pentru oameni.
Preşedintele a continuat cu un bilanţ al mandatului său, încercând să arate schimbările majore apărute în toate domeniile societăţii româneşti în acest interval de timp.
Societatea şi economia
El a trecut pe rând în revistă, atât creşterea economică din primii patru ani ai mandatului, măsurile sociale dar şi reforma Justiţiei.
Cu toate acestea, Traian Băsescu, a arătat că nu există încă nicio condamnare definitivă a unui înalt demnitar, aceasta fiind responsabilitatea judecătorilor.
Şeful statului a subliniat importanţa introducerii cotei unice de impozitare şi rolul acesteia în creşterea nivelului de trai a românilor.
Restituirea adevărurilor istorice
Traian Băsescu a arătat că un punct important al mandatului său a fost condamnarea regimului comunist.
O altă realizare a mandatului, prezentată de şeful statului este şi introducerea în şcoli a unui manual despre Holocaust.
La capitolul nemulţumiri el a menţionat nefinalizarea dosarelor revoluţiei şi mineriadei.
Politica externă
Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii şi prestaţia foarte bună a militarilor români, în teatrele de operaţiuni din afara ţării, au îmbunătăţit imaginea României, potrivit preşedintelui.
Un alt succes este decizia tribunalului penal internaţional de la Haga în disputa dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre.
Una din priorităţile ţării noastre trebuie să rămână proiectul Nabucco, care va avea un rol important pentru asigurarea securităţii energetice a României.
Diaspora
În toate vizitele externe, Traian Băsescu a avut întâlniri şi cu reprezentanţii comunităţilor româneşti.
El a arătat că a acordat o atenţie specială celor mai numeroase comunităţi istorice de români din afara hotarelor: românii din republica Moldova şi din Ucraina.
Şeful Statului solicită statului să sprijine mult mai vizibil comunităţile româneşti din străinătate.
Minorităţile naţionale
Autonomia locală trebuie văzută ca o creştere a descentralizării şi a apropierii deciziei de cetăţean. "Tot atâta autonomie la Sfântul Gheorghe şi Odorheiul secuiesc, cât şi la Tulcea şi Caracal" a mai spus preşedintele.
În privinţa învăţământului în limba maghiară, el consideră că trebuie dată ocazia copiilor din Harghita şi Covasna să înveţe limba română, pentru a se putea poziţiona mai bine pe piaţa muncii.
O altă minoritate importantă este cea a romilor, problema lor de bază fiind integrarea socială, a adăugat Băsescu.
Situaţia mass-media
Faţă de 2004 când presa era supusă presiunilor din partea Guvernului, în ultimii 5 ani "mass-media a avut atâta libertate cât a vrut să îşi ia" a declarat preşedintele.
El a arătat că a apărut între timp o nouă problemă: presiunile politice sunt înlocuite de presiunile patronilor.
Reforma clasei politice
Votul uninominal este fundamentul reformării clasei politice care însă, trebuie urmată de reformarea Parlamentului, a subliniat şeful statului.
El a spus că următorul pas ar trebui să fie trecerea la Parlamentul unicameral.
La revigorarea economiei, rata inflaţiei a revenit la o tendinţă descendentă. Şi există posibilitatea ca în ultimul trimestru al acestui an să apară şi redresarea produsului intern brut.
Obiectivele preşedintelui:
Modernizarea statului este singura soluţie pentru cei afectaţi de criză.
Reforma sistemului de pensii, prin aplicarea principiului contributivităţii.
Intrarea în spaţiul Schengen în 2011 şi aderarea la zona euro în 2014.
Absorbţia rapidă a fondurilor europene.
Începerea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.
Modificarea Codului muncii pentru flexibilizarea pieţei muncii.
Textul integral al discursului preşedinteleui Traian Băsescu poate fi vizualizat pe siteul oficial al Preşedinţiei .