Toţi miniştrii propuşi în guvernul Ponta 2, avizaţi de comisii
Miniştrii propuşi au primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, iar şedinţa de plen pentru învestirea guvernului Ponta 2 a început.
Articol de Sorin Solomon, 21 Decembrie 2012, 09:19
Birourile Permanente reunite au decis ca audierile miniştrilor propuşi în comisiile parlamentare să înceapă la ora 12.30, iar ora 14.00 să fie plenul reunit pentru învestirea guvernului.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Preşedintele Camerei a menţionat că avizul comisiilor este consultativ.
El a spus că la plen vor fi alocate, la dezbateri, 10 secunde de fiecare parlamentar.
Valeriu Zgonea a spus că îl va informa pe preşedintele ţării despre şedinţa de plen.
Joi, audierile au fost amânate
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat convins că vineri va fi un plen reunit al celor două Camere pentru investirea guvernului Ponta, el adăugând că dacă totuşi această şedinţă nu va avea loc, acest lucru va fi cauzat de imposibilitatea de a parcurge, ca timp, toate procedurile.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat că liberalii nu au avut obiecţii şi nici nu au cerut o garanţie scrisă.
Victor Ponta a mai spus că ANAF rămâne în subordinea Ministerului de Finanţe, iar autostrăzile vor trece de la transporturi la ministerul marilor proiecte, transmite reporterul România Actualităţi, Cătălin Purcaru.
Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a afirmat că nu există diferenţe de opinie între liberali şi premier, în privinţa structurii guvernului.
"Ministerele nu sunt ale PNL-ului sau ale PSD-ului. Nu-i vorba de subordonări, nu e vorba de control a unui partid asupra altuia. Să luăm exemplu: ministrul finanţelor este liberal, iar ministrul pentru buget este ministrul delegat pe lângă ministrul finanţelor; nu înseamnă că el este subordonat ministrului finanţelor. Ambii sunt subordonaţi primului ministru, ambii reprezintă şi lucrează pentru România, şi nu e o luptă între partide cine, cui se subordonează" afirmă preşedintele PNL.
Crin Antonescu a mai spus că audierile miniştrilor programate joi nu au mai avut loc, din cauză că nu s-au întrunit toate condiţiile politice şi organizatorice.
Liderul PNL şi-a exprimat speranţa ca vineri, guvernul să poată fi învestit, conform calendarului.
Obiectivul central al programului de guvernare al cabinetului Ponta îl reprezintă echilibrul între consolidarea fiscală sustenabilă şi relansarea economică.
Programul guvernului Ponta 2
În documentul lansat joi şi care urmează să fie prezentat parlamentului, guvernul se angajează să promoveze un set coerent de politici macroeconomice menite să susţină mediul de afaceri, să refacă atractivitatea investiţională a României, să conducă la crearea de noi locuri de muncă şi să ofere o evoluţie favorabilă nivelului de trai al populaţiei.
Cele 125 de pagini ale programului de guvernare propus de USL conţin principiile şi ţintele care au ca scop "realizarea unei Românii puternice, între nevoia unui stat puternic şi reducerea risipei din banul public".
Programul de guvernare USL include astfel direcţii de acţiune în orizontul 2013-2016 din domenii ca agricultură, educaţie, economie, energie, finanţe, politică externă, absorbţie de fonduri europene, industrie, comerţ sau competitivitate. În ceea ce priveşte direcţiile economice, propunerile făcute în programul de guvernare USL ar urma să schimbe activitatea fiscală, proceduri, dar şi nivelul de venit al românilor.
Astfel, TVA ar putea reveni la 19%, cu posibilitatea chiar a unei cote şi mai reduse de 9% pentru produsele agroalimentare de bază.
Seria de măsuri economice a guvernului este chiar mai ambiţioasă şi îşi propune ca salariul minim pe economie să crească progresiv până la 1.200 de lei, în următorii trei ani.
În tot acest timp, guvernul mai doreşte să păstreze cota de 16% de impozitare aplicată însă diferenţiat de la minimul de 8% până la maximul de 16 de procente, în funcţie de venit.
Guvernul speră şi menţionează ca ţintă a programului de guvernare atingerea unui ritm mediu anual de creştere economică de 3% în perioada 2013-2016, iar deficitul bugetar structural ar trebui menţinut la 0,7% din PIB, începând cu anul 2014.