Toate veniturile "ar trebui să fie impozitate"
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că orice venit ar trebui să fie impozitat pentru ca sarcina fiscală să nu fie susţinută doar de 3-4 milioane de oameni.
Articol de Cora Enache, 11 Mai 2010, 11:46
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a explicat înaintea întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor felul în care măsurile de austeritate impuse de guvern urmează să afecteze sectorul energetic.
Sunt vizate importante companii de producţie, dar şi subvenţiile acordate în sistem.
Ministrul a făcut referire la restructurarea sistemului energetic, înfiinţarea celor două noi companii naţionale din domeniu, subvenţionări şi investiţii.
În ceea ce priveşte sectorul energetic acesta este unul foarte frământat, în care de la începutul anului au fost făcute deja disponibilizări: peste 3.500 de angajaţi au fost daţi afară de la companiile cu capital de stat.
Adriean Videanu a declarat că şi Termoelectrica este în reorganizare, pentru că datoriile nu mai pot fi plătite.
"Externalizăm toate activele viabile - Electrocentrale Galaţi, Paroşeni, Borzeşti, Brăila, ELCEN.
"Având în vedere că Termoelectrica este acţionar principal la aceste companii, încercăm să le facem persoane juridice de sine stătătoare la care ministerul economiei să fie acţionar şi activul şi pasivul cu care rămâne Termoelectrica va intra în procedură de faliment", a spus ministrul economiei.
Pe de altă parte, subvenţiile acordate până acum în domeniul huilei nu vor mai fi accesibile de la începutul anului viitor, conform Regulamentului European al Cărbunelui.
Acest lucru vine după ce deja 1.600 de angajaţi de la Compania Naţională a Huilei au rămas fără locuri de muncă.
Subvenţiile "ar fi putut fi o soluţie"
Ministrul economiei, Adriean Videanu, spune că subvenţiile ar fi putut fi o soluţie, dar nu au fost bine gestionate.
"Cred că România nu-şi mai poate permite acordarea de subvenţii fără niciun fel de eficienţă în niciun domeniu. Avem un proces de restructurare la nivelul Companiei Naţionale a Huilei, restructurare atât din punct de vedere al personalului, dar şi din punct de vedere al activităţilor.
"Intenţionăm, pentru prima dată după 20 de ani, un volum foarte important de investiţii. Eroarea care s-a făcut în ultimii 20 de ani nu mai trebuie continuată. Practic, s-a acordat subvenţie pentru funcţionarea fără niciun fel de criteriu de performanţă în Compania Naţională a Huilei", a mai spus ministrul economiei.
În timp ce în sistemul energetic naţional se face reorganizare, România este din ce în ce mai mult implicată în proiecte energetice internaţionale, cum ar fi proiectul AGRI, care presupune transportul de gaz lichefeat de la Marea Caspică pe teritoriul României.
"Vrem să urgentăm demararea acestui proiect, date fiind perspectivele atât din punct de vedere al termenului de finalizare, cât şi al fezabilităţii acestui proiect. AGRI poate fi cel mai rapid şi cel mai fezabil proiect pe culoarul sudic dintre toate cele care sunt în momentul de faţă în dezvoltare", a explicat Adriean Videanu.
De asemenea, ministrul economiei a spus că va discuta peste două zile cu omologul său turc despre construirea cablului submarin Constanţa-Istanbul, pentru care Transelectrica a terminat deja studiul de fezabilitate.
"Toate veniturile trebuiesc impozitate", spune Adriean Videanu
Orice venit ar trebui impozitat pentru ca sarcina fiscală să nu fie susţinută doar de 3-4 milioane de oameni, a mai afirmat ministrul economiei, Adriean Videanu.
Motivaţia oferită a vizat solidaritatea într-un moment delicat economic, în care şi angajaţii companiilor de stat ar trebui să aibă salariile reduse ca oricare alt bugetar.
"Deşi nu am negociat cu FMI despre reducerile de salarii în companiile de stat, eu cred că ar trebui cu toţii să fim solidari şi să facem cu toţii un efort.
"Probabil ministerul de finanţe va găsi o soluţie", a spus ministrul economiei.