Titus Corlățean: Proiectul UDMR, neconstituțional și reprezintă o provocare
Senatul a respins legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc în calitate de for decizional, după ce documentul fusese adoptat tacit în Camera Deputaților.
Articol de Petruţa Dinu, 29 Aprilie 2020, 19:52
Senatul, întrunit astăzi în regim de urgență, a respins legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc în calitate de for decizional, după ce documentul fusese adoptat tacit în Camera Deputaților.
Potrivit proiectului, Ținutul Secuiesc ar fi urmat să devină regiunea autonomă cu personalitate juridică în cadrul statului român.
Statutul de autonomie adoptat prin lege s-ar fi aprobat prin referendum de către cetățeni Ţinutului Secuiesc, mai prevedea actul normativ respins.
Cu excepția UDMR, toate partidele politice au votat împotriva documentului, iar subiectul a provocat declarații aprinse în plen, sintetizate de Petruța Dinu.
Reporter: Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat că proiectul inițiat de UDMR este neconstituțional și reprezintă o provocare.
Titus Corlățean: Atributele fundamentale ale statului român cu caracter naţiona, suveran, independent, unitar și indivizibil nu se negociază. În consecință vom respinge în Senatul României această inițiativă legislativă profund neconstituțională şi care reprezintă, aşa cum spuneam, şi o ruşinoasă provocare.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat la rândul său că un asemenea proiect de lege nu poate fi adoptat de Parlamentul României și este convins că acest lucru nu se va întâmpla nici pe viitor, pentru că, spune el, actul încalcă legea fundamentală.
Daniel Fenechiu: Cred că orice român cu mintea la el știe foarte clar că indiferent ce am decide noi, dacă am înnebuni toți astăzi şi am vota statutul autonomiei secuieşti, Curtea Constituţională ar constata că e neconstituțional. Hai să le spunem românilor că aceste proiecte sunt o joacă a unora care au nişte interese, nu sunt o treabă serioasă şi chiar dacă am înnebuni cu toţii, un asemenea proiect nu ar putea să funcţioneze în România, decât să tulbure şi să creeze probleme.
Reporter: În intervenţia sa telefonică, senatorul UDMR Tanczos Barna a subliniat că propunerea privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc nu a avut parte de o dezbatere reală în Parlament, exprimându-şi speranța că acest lucru se va întâmpla în viitor. Pe de altă parte, el a afirmat că subiectul este folosit politic de aleşii din legislativ.
Tanczos Barna: Va veni momentul când nu vom mai auzi cuvântul 'niciodată' de zece ori în aceeaşi propoziţie şi nu ni se va explica că în România nu poate să funcţioneze ceva ce funcţionează perfect în alte peste zece state europene, pentru că va veni momentul când membrii Parlamentului României vor fi destul de curajoşi să ia o decizie istorică pentru viitorul comun al maghiarilor şi al românilor din România.
Reporter: Înainte de respingerea în Senat a proiectului care prevedea autonomia Ţinutului Secuiesc, președintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că ar fi făcut o înțelegere cu UDMR "ca să dea Ardealul ungurilor".
Şeful statului a precizat că atâta timp cât va fi președintele României, o astfel de lege nu va exista.
În replică, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut Serviciilor de Informații să spună public dacă i-au trimis președintelui vreo informare referitoare la acuzațiile aduse de șeful statului la adresa social-democraților în legătură cu proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.
El i-a transmis șefului statului că atacurile politice nu rezolvă problemele românilor.
(RS)