T. Meleşcanu: Să evităm o retorică inadecvată în declarațiile publice
Ministrul de externe român i-a detaliat lui Valery Kuzmin, omologul său rus, dorinţa României de dialog şi de relaţii diplomatice corecte
13 Februarie 2017, 16:39
Ministrul de externe Teodor Meleşcanu i-a spus astăzi ambasadorului rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, ca în relaţiile bilaterale trebuie să existe o abordare pragmatică, să fie evitată o retorică inadecvată în relaţiile publice şi că este indicat un dialog direct.
Teodor Meleşcanu i-a explicat astăzi ambasadorului că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la UE şi NATO au consensul şi sprijinul societăţii româneşti.
Recent, Ministerul de Externe din Rusia a acuzat ţara noastră că nu este deschisă la dialog, iar ambasadorul Rusiei la Bucureşti a făcut comentarii despre protestele antiguvernamentale din ţara noastră.
Ministrul de Externe Serghei Lavrov a spus că România este angajată într-o serie de acţiuni antiruseşti. "O deosebită îngrijorare suscită construcția în continuare a sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa, asupra orientării reale antirusești a căruia noi nu ne-a îndoit niciodată", a spus el.
Atât NATO cât şi România au făcut cunoscut faptul că scutul antiracheră este o măsură strict defensivă, care nu este îndreptată împotriva Rusiei.
Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea cu Rusia în 2014 din cauza rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina și a decis consolidarea flancului său estic în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă și a conflictului separatist din estul teritoriului ucrainean.
Kievul și Occidentul acuză Moscova că sprijină cu arme și combatanți rebelii separatiști proruși, dar Rusia neagă aceste acuzații. Uniunea Europeană şi NATO au continuat în ultimii ani să ceară Rusiei să respecte prevederile acordului de pace de la Minsk pe care l-a semnat la 12 februarie 2015.