Suspiciuni de vot multiplu la recalcularea pensiilor militarilor
Institutul pentru Politici Publice cere o investigaţie, în urma suspiciunii apărute cu privire la votul multiplu acordat de unii parlamentari în cazul ordonanţei privind recalcularea pensiilor militarilor.
22 Iunie 2011, 14:34
Institutul pentru Politici Publice doreşte sancţionarea parlamentarilor care practică votul multiplu, mai ales că, spune Adrian Moraru, directorul adjunct al instituţiei, nu este primul incident de acest gen şi cu siguranţă nu va fi nici ultimul.
Sancţiune din partea Biroului Permanent al Camerei pentru deputaţii puterii care au votat la două cartele cere şi USL, care doreşte şi reluarea votului pe motiv de fraudă.
Mai multe televiziuni au difuzat marţi imagini cu trei dintre deputaţii PDL care, la votul pentru ordonanţa privind reclacularea pensiilor militarilor, au votat la două cartele.
Conform imaginilor prezentate, cei trei deputaţi ar fi acoperit cu o coală de hârtie casetele electronice de vot, în încercarea de a ascunde faptul că votează la două cartele.
Depuaţii PDL nu au putut fi contactaţi, pentru a spune ce s-a întâmplat.
Directorul IPP, Adrian Moraru, nu crede însă că se va ajunge la sancţionarea deputaţilor în cauză, pentru că votul multiplu este practicat şi tolerat de toate partidele.
"Credem că se acoperă unii pe alţii, în ciuda a ceea ce declară. De fapt, această practică a furtului la vot a fost întrebuinţată, pe rând, de toate partidele, şi de fapt ele nu au niciun interes să creeze un precedent în care cineva să fie sancţionat."
"Dar asta nu ne împiedică cu nimic să facem o nouă plângere pentru cei trei, dar şi, de asemenea, pentru cartela domnului Ponta, pentru că nu se pune neapărat problema să facem o plângere împotriva domnului Ponta, deşi regulamentul spune că şi înstrăinarea cartelei către altcineva este pasibilă de aceeaşi sancţiune", a explicat Adrian Moraru.
Victor Ponta, acuzat că a votat cu câteva minute înainte de a ajunge la Cotroceni
Tot marţi, deputaţii puterii au semnalat faptul că preşedintele PSD, Victor Ponta, a votat legi în parlament cu doar patru minute înainte de a ajunge la consultările de la Cotroceni.
De aici şi convingerea directorului IPP, Adrian Moraru, că Victor Ponta şi-a înstrăinat cartela.
Liderul PSD neagă aceste acuzaţii.
"În stilul românesc, au votat ei la mai multe mâini dând vina pe cineva. V-am prezentat, şi liderul de grup a prezentat - eu am votat până la ora la care am fost în parlament, după care am plecat la Cotroceni."
"Nu am votat după ora 13:50 şi am fost la Cotroceni la 14:10. Era foarte simplu de verificat, dar e mai uşor când strigi decât când verifici", a declarat Victor Ponta.
Deputatul PDL Gelu Vişan spune că a discutat cu colegii implicaţi în incident şi mai spune că imaginile prezentate nu sunt concludente.
În ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta, deputatul PDL susţine că acesta şi-a înstrăinat cartela, lucru interzis de regulamentul Camerei.
"Există certitudinea că, la ora la care era la Cotroceni, domnul Victor Ponta apare ca votând în Camera Deputaţilor, ceea ce înseamnă că a lăsat cartela cuiva. În ceea ce priveşte colegii parlamentari, mi-au spus că nu, nu au votat la două aparate."
" În cazul în care o astfel de suspiciune poate fi inclusiv discutată, există o procedură în Camera Deputaţilor, iar cel care ar fi folosit şi un alt aparat primeşte o sancţiune. Una peste alta însă, votul este perfect valabil."
"Conform regulamentului Camerei Deputaţilor, nu se pune sub niciun fel de formă problema anulării sau a repetării votului", a declarat Gelu Vişan.
În luna martie a acestui an a avut loc un incident similar în parlament, când doi deputaţi ai opoziţiei au votat la două mâini.
IPP a cerut şi atunci sancţionarea acestora pentru încălcarea regulamentului.
Un răspuns a venit din partea membrilor Comisiei juridice, care au decis că nu se impune sancţionarea acestora.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de această hotărâre.