Strategia de privatizare a CFR Marfă, discutată în CSAT
În luna septembrie a anului trecut, membrii CSAT au fost informaţi cu privire la dosarul de privatizare, însă nu au luat o hotărâre.
Articol de Oana Bâlă, 04 Februarie 2013, 19:37
Participarea României la misiunea Uniunii Europene de instruire militară în Mali este unul din subiectele de pe agenda şedinţei de marţi a CSAT.
Administraţia Prezidenţială informează că membrii CSAT vor discuta din nou strategia de privatizare a CFR Marfă, dar şi raportul privind activitatea autorităţilor şi instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria.
Privatizarea societăţii CFR Marfă se află din nou pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, după ce, în luna septembrie a anului trecut, membrii CSAT au fost informaţi cu privire la dosarul de privatizare, însă nu au luat o hotărâre.
"Proceduri de pre-calificare a investitorilor" în cazul CFR Marfă
Guvernul, care şi-a propus să aprobe miercuri documentul, va include în strategia de privatizare a societăţii o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienţa în domeniu şi capacitatea financiară.
Preşedintele Traian Băsescu spunea că privatizarea CFR a fost respinsă anul trecut, pentru că se propunea varianta derulării procesului prin licitaţie cu strigare, la fel ca în cazul Oltchim, ceea ce i s-a părut inadmisibil.
În opinia preşedintelui, privatizarea trebuie să se facă cu un investitor strategic.
Privatizare "cu un investitor strategic"
Membrii Consiliului vor aborda şi tema participării forţelor armate române care vor fi trimise la misiuni în afara teritoriului statului în anul 2013, vor dezbate planul multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei, precum şi participarea României la misiunea UE de instruire în Mali.
Şeful statului afirma că ţara noastră va fi solidară cu Franţa, dar nu va trimite trupe combatante în Mali, ci va asigura, eventual, instructori, transporturi şi materiale pentru armata statului african.
CSAT va mai analiza raportul privind acţiunea instituiţiilor statului în timpul crizei ostaticilor din Algeria şi va dezbate strategia de securitate cibernetică.