Stimulentele, incluse în salariul de bază
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu încasat în anul 2009 în salariul de bază pentru anumite categorii de bugetari.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Octombrie 2010, 13:29
Camera Deputaţilor a adoptat, cu 209 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 66 de abţineri, proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu în salariul de bază pentru angajaţii din ministerul de finanţe şi pentru alte categorii de bugetari.
"Legea corectează un sistem care nu a fost transparent şi nu a fost eficient pentru administraţie. Acest sistem a dăinuit 20 de ani. Toţi miniştrii de Finanţe au promovat un sistem care nu a fost corect şi transparent.
"Oamenii nu erau răsplătiţi pentru munca lor. Acum, 30.000 de oameni din finanţe pot sta liniştiţi, pentru că nu vor mai fi manipulaţi de şefi", a declarat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Problema salarizării angajaţilor ministerului finanţelor publice şi structurilor subordonate a stat la baza protestelor vehemente care au avut loc săptămâna trecută la sediul instituţiei.
După negocierile de sâmbătă, conducerea ministerului finanţelor publice a semnat un protocol cu unul dintre cele două sindicate care reprezintă angajaţii instituţiei, care prevede acordarea stimulentelor restante pentru lunile august şi septembrie, pe baza unor criterii de performanţă.
Listele nu au fost finalizate
Listele cu angajaţii din ministerul finanţelor şi instituţiile subordonate care urmează să primească stimulente pe august şi septembrie nu au fost încă finalizate.
Comisia centrală care verifică listele din teritoriu a repartizat un coeficient şi, în funcţie de fondurile constituite, se vor acorda stimulente doar pe bază de performanţă.
Nu vor fi sume mai mari de 1,5 salarii de bază pe salariat şi vor exista şi salariaţi care nu vor primi stimulente, conform preşedintelui Agenţiei naţionale de administrare fiscală, Sorin Blejnar.
Potrivit redactorului România Actualităţi, Liza Diaconu, după întocmirea listelor de către directorii din teritoriu şi reprezentanţii sindicatelor, acestea vor fi centralizate la nivelul ministerului finanţelor, pentru o ultimă analiză, care să elimine abuzurile.