Statutul parlamentarilor, modificat în comisia de statut
Potrivit formei agreate de comisie de statut, parlamentarul care nu face contestaţie la raportul ANI îşi pierde mandatul în termenul prevăzut de lege.
Articol de Mihaela Dragomir, 06 Februarie 2013, 20:51
Comisia de statut a adoptat cu majoritate de voturi un raport cu modificările cerute de preşedintele Traian Băsescu la legea privind statutul parlamentarilor.
Joi sunt programate discuţii în plenul celor două Camere pe tema statutului.
Puterea doreşte ca bugetul de stat să fie adoptat până pe 9 februarie, iar până atunci ar trebui clarificate şi aspectele legate de bugetele senatorilor şi deputaţilor.
Preşedintele Comisiei pentru Statut, social-democratul Gabriel Vlase, susţine că modificările sunt efectiv chestiuni de formă, de propoziţie.
"Am vrut să ne asigurăm că instituiţia Parlamentului poate ajuta în notificarea parlamentarului care, într-adevăr, are o problemă. Îl putem găsi poate mai uşor decât prin notificarea aceea poştală.
"A fost o consultare şi cu ANI şi cu ceilalţi, în aşa fel încât să nu mai avem după aceea discuţii", a precizat Gabriel Vlase.
Potrivit formei agreate de comisie, parlamentarul care nu face contestaţie la raportul ANI îşi pierde mandatul în termenul prevăzut de lege.
Contestarea, "în 15 zile"
Contestarea în instanţă a raportului ANI se face în 15 zile, termenul fiind prevăzut la Legea ANI şi în Codul de Procedură Civilă.
Gabriel Vlase a spus că Parlamentul va fi informat de către ANI, în calitate de instituţie tutelară a celui care are o problemă de integritate.
Singurul care a votat împotriva formei adoptate de comisie este deputatul UDMR, Márton Árpád.
"Propunerea noastră a fost să ne răstrângem la această modificare doar la cheltuielile bugetare", a declarat Márton Árpád.
Statutul parlamentarilor ar putea intra, joi dimineaţă, în plenul reunit al celor două Camere.
Dacă nu va fi contestat la Curtea Constituţională, statutul merge spre promulgare la şeful statului.