Statutul parlamentarilor, discutat în plenul reunit
Din statutul parlamentarilor a fost eliminată prevederea potrivit căreia "parlamentarul îşi pierde mandatul dacă nu atacă în instanţă raportul ANI privind incompatibilitatea".
Articol de Mihaela Dragomir, 13 Februarie 2013, 07:42
Plenul comun al celor două camere dezbate şi votează miercuri statutul senatorilor şi deputaţilor.
Luni, documentul a fost reexaminat de comisia pentru statut şi de comisiile juridice reunite, unde a fost decisă eliminarea prevederii potrivit căreia "parlamentarul îşi pierde mandatul dacă nu atacă în instanţă raportul ANI privind incompatibilitatea".
Iniţiatorul acestei propuneri care a fost votată în comisii este fostul ministru al justiţiei, senatorul PNL Tudor Chiuariu, care a strâns de partea sa majoritatea.
El susţine că o astfel de prevedere este inacceptabilă pentru că, în opinia sa, poate duce la încetarea mandatului parlamentarului vizat din mai multe motive care nu ţin de cel în cauză.
Premierul Victor Ponta consideră că o clarificare a formei finale a statutului parlamentarilor va fi adusă de votul în plen.
"Ne-am cam bătut singuri un cui în talpă, după ce m-am uitat juridic. Fiind în Legea ANI, nu trebuia să mai punem în statut sau nu trebuia să-l mai scoatem sau... oricum... am avut grijă să ne încurcăm singuri cu chestia aceea. Din punctul meu de vedere trebuie decis prin vot şi lucrurile să fie foarte clare", a spus Victor Ponta.
PDL va ataca statutul parlamentarilor la Curtea Cnstituţională
Singurii care şi-au exprimat opoziţia clară au fost reprezentanţi PDL, care au anunţat că vor ataca textul adoptat în comisii la Curtea Cnstituţională.
"Suntem în situaţia hilară în care dacă unui parlamentar găsit într-o astfel de situaţie de incompatibilitate îi vine cumva ideea de a ataca în justiţie raportul Agenţei Naţionale de Integritate acesta s-ar putea, dacă instanţa constată starea de incompatiblitate, să-şi piardă calitatea de parlamentar", a spus deputatul PDL, Gabriel Andronache.
Preşedintele Camerei Deputaţilor invoca necesitatea adoptării statutului parlamentarilor pentru că documentul prevede şi o serie de reduceri de cheltuieli ale senatorilor şi deputaţilor, cum ar fi cazarea, cheltuieli cu maşina de serviciu sau transportul cu avionul.