Statele de graniță „au nevoie de mai multe măsuri de solidaritate din partea Uniunii Europene”
Premierul României se întâlnește la Bruxelles cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Printre oficialii europeni cu care şeful executivului se mai întâlneşte sunt liderii Comisiei Europene, ai Consiliului şi Parlamentului European, precum şi reprezentanţii Statelor Unite la NATO şi Uniunea Europeană.
Articol de Bogdan Isopescu, 01 Septembrie 2023, 16:35
Premierul României s-a întâlnit astăzi, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu care a discutat despre contextul geopolitic european.
Conform afirmațiilor sale, discuțiile au vizat mai întâi situația de la Marea Neagră și efectul războiului din Ucraina, în special pentru statele de la graniță.
Aici, spune premierul român, statele de graniță au nevoie de mai multe măsuri de solidaritate din partea Uniunii Europene.
Tema are legătură și cu exporturile de cereale ucrainene, cu tranzitul acestora și cu impactul resimțit în special de statele de la granița Uniunii Europene, cum ar fi România, Polonia, Ungaria sau Bulgaria.
Discuția vine și în contextul în care interdicția importului de cereale ucrainene în aceste state de graniță va expira pe 15 septembrie, iar toate aceste state solicită comisiei și consiliului o prelungire, pentru a nu da peste cap piața națională a cerealelor la fel ca anul trecut.
Alte puncte ale discuției au vizat situația din Republica Moldova, în condițiile în care aceasta este candidat la integrarea europeană alături de Ucraina.
Un alt subiect a fost aderarea României la spațiul Schengen. Aici menționez faptul că toate structurile europene, de la Comisie și până la Parlament, pledează pentru această aderare, însă Austria este singurul stat care în consiliu se opune, de unde și importanța negocierilor în cadrul consiliului, consiliu prezidat de Charles Michel, cel cu care Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi.