"Solidaritate" faţă de bugetari
În şedinţa de guvern s-a discutat posibilitatea reducerilor salariale din companiile de stat care nu sunt finanţate de guvern.
Articol de Angela Bârgoan, 02 Iunie 2010, 15:02
Guvernul a discutat în şedinţa de guvern posibilitatea reducerilor salariale din companiile de stat care nu primesc totuşi bani de la buget, pentru a nu fi exceptate de la acest efort de solidaritate - spun reprezentanţii guvernului.
Nu s-a luat însă nicio decizie, deşi ministerele Muncii, Finanţelor şi Justiţiei urmau să prezinte o formulă care să permită reducerea salariilor şi în aceste companii şi regii.
Una dintre soluţii consta în stabilirea unui plafon salarial, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon, o cotă de aproximativ 70% să fie virată într-un fond de solidaritate.
În ceea ce priveşte plafonul, propunerea era ca acesta să fie de 5.000 de lei.
S-a discutat doar pe marginea acestui subiect şi s-a hotărât să se facă mai întâi o evaluare a bugetelor companiilor şi regiilor de stat.
Purtătorul de cuvânt a precizat că regiile şi companiile de stat care au făcut deja restructurări nu vor intra în această reevaluare - şi este cazul CFR.
Ministrul Elena Udrea a precizat că vor exista totuşi reduceri de salarii şi la regiile şi companiile de stat.
Ministrul turismului nu a mai făcut precizarea referitor la CFR sau ce alte companii vor intra în categoria excepţiilor.
Tot în şedinţa de guvern s-a analizat şi strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2011-2013.
Proiecţiile bugetare multianuale constituie, după cum se ştie, o recomandare a FMI şi ar urma să fie reglementate prin Legea responsabilităţii fiscale. Se doreşte astfel o predictibilitate a cheltuielilor.
Din acest punct de vedere, executivul spune că nu se renunţă la programul de investiţii. Ministrul Elena Udrea a precizat anterior că s-a hotărât ca până la sfârşitul acestui an să fie finalizaţi 500 km de drumuri judeţene.
Toate economiile care se fac la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale în acest an, toţi aceşti bani vor fi direcţionaţi către acest program care, până în 2013, ar însemna reabilitarea a aproximativ 10.000 km de drumuri judeţene.
Vor fi finanţate cu prioritate drumurile care leagă drumuri naţionale, cele care duc către obiective economice sau turistice, pentru că - spune ministrul turismului - este extrem de important în această perioadă să stimulăm economia şi acele proiecte care generează locuri de muncă şi satisfac nevoia de a avea o infrastructură modernă.