Situaţia din România, explicată de premier la Bruxelles
Premierul Victor Ponta va efectua o vizită de două zile la instituţiile europene prin care va încearca să risipească îngrijorările europene legate de eventuala încălcare a statului de drept.
11 Iulie 2012, 15:55
După şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta pleacă la Bruxelles, pentru a explica situaţia politică din România.
Este o vizită de două zile, prin care se încearcă risipirea îngrijorărilor europene legate de eventuala încălcare a statului de drept.
În delegaţie este şi ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, care va face o informare referitoare la îndeplinirea obligaţiilor României, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
România se aşteaptă ca Bruxellesul să menţină supravegherea pe justiţie, notează France Presse, pentru care Titus Corlăţean ar fi acordat un interviu prin e-mail.
Vizita de două zile, a premierului Victor Ponta, la instituţiile europene, va începe miercuri după-amiază, cu mai multe întâlniri la Parlamentul European.
În opinia comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, nu este exclus că dacă nu vor fi date asigurări credibile de către guvernul român în ce priveşte restabilirea statului de drept, România să piardă ani în integrarea deplină în UE.
Comisarul mai spune că, personal, vede un mare pericol în recentele evoluţii din România, care ar putea pune sub semnul întrebării progresele făcute în ultimii ani şi că nu exclude ca presiunea să crească la adresa Comisiei Europene pentru continuarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu România pe mai mulţi ani.
Joi primul ministru se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar serviciile de presă ale ambelor instituţii au confirmat întâlnirile.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a spus că la Comisia Europeană s-a luat notă de deciziile de luni ale Curţii Constituţionale.
"Cât priveşte deciziile Curţii Constituţionale, Comisia a luat notă de faptul că luni, Curtea Constituţională a confirmat că parlamentul Român a folosit procedurile corecte în decizia sa de la 6 iulie, de a-l suspenda pe preşedintele Băsescu din funcţie.
Nu sunt în măsură acum şi cred că e prematur pentru Comisia Europeană să facă o analiză completă a acestei decizii şi a celor care au precedat-o.
În orice caz, analiza în acest stadiu nu poate fi completă pentru că aşteptăm reuniunea de joi, pentru a avea lămuririle care le-am cerut şi care sunt urmarea convorbirii telefonice pe care preşedintele Barroso a avut-o cu premierul Ponta vinerea trecută", a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
Comisia Europeană cere lămuriri suplimentare
Pia Ahrenkilde Hansen a mai spus, răspunzând unei întrebări, că mai sunt chestiuni pe care Comisia Europeană vrea să le lămurească.
"Rămânem preocupaţi, aşa cum am mai spus, de rapiditatea şi consecinţele deciziior luate săptămânile trecute, şi avem încă multe întrebări referitoare la independenţa Curţii Constituţionale şi a puterii judecătoreşti", a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
Principalele grupuri politice din Parlamentul European, socialiştii şi popularii europeni, au viziuni diferite asupra situaţiei din România.
Preşedintele grupului popularilor europeni, Joseph Daul, a declarat marţi că va accepta să-l întâlnească miercuri pe premierul Victor Ponta, doar dacă acesta va aplica deciziile Curţii Constituţionale.
Pe de altă parte, liderul grupului socialist, Hannes Swoboda, se va întâlni miercuri după-amiază cu premierul Ponta, la fel ca şi preşedintele Parlamentului, Martin Schultz.
Marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi alţi foşti miniştri s-au întâlnit la Bruxelles, cu liderii Partidului Popular European, familie politică din care face parte şi PDL-ul.
Vasile Blaga a acuzat Uniunea Social Liberală că ar încerca să pună piedici deciziilor Curţii Constituţionale.