Senatul României a marcat 160 de ani de existenţă
Senatul României a marcat, astăzi, 160 de ani de existenţă, printr-o şedinţă solemnă.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Iunie 2024, 18:21
Senatul României a marcat, astăzi, 160 de ani de existenţă, printr-o şedinţă solemnă. Actuali şi fosti preşedinţi ai instituţiei au evocat importanţa şi rolul Senatului în dezvoltarea statului român şi a democratiei.
Alina Stănuţă le-a urmărit discursurile: ”În prezenţa mai multor foşti preşedinţi ai Senatului, actualii lideri ai Parlamentului au arătat că momentul care marchează 160 de ani de la înființarea Senatului este unul important pentru istoria României. Aceștia au evocat rolul esențial pe care l-a avut și îl are instituția în dezvoltarea și consolidarea democrației românești. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, spunea că o democrație este puternică pe cât de puternic este parlamentul său.
Nicolae Ciucă: ”Un parlament puternic este un parlament care își realizează în mod efectiv funcțiile sale principale: reprezentarea unei națiuni independente, dezbaterea liberă între putere și opoziție a temelor majore pentru societate, legiferarea coerentă și predictibilă, dar mai ales controlul democratic efectiv asupra activității executivului. Totodată, un parlament puternic este un parlament care se bucură de încrederea oamenilor. Încrederea oamenilor este fundamentul care determină stabilitatea regimului politic.”
Şi președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a apreciat rolul Senatului în consolidarea democrației românești.
Alfred Simonis: ”Astăzi, privind cu respect la trecutul nostru și suntem conștienți de rolul esențial pe care această instituție l-a avut în dezvoltarea și consolidarea democrației românești. Înființarea Senatului în anul 1864 a marcat un moment de cotitură în istoria modernă a României, fiind parte integrantă a reformelor promovate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.”
La sesiunea solemnă de la Senat au participat, printre alții, fostul președinte al instituției, Petre Roman, Anca Dragu, care a condus instituția în trecut, dar și actualul ministru al justiției, Alina Gorghiu, care, de asemenea, a ocupat funcția de președinte al Senatului.”/editor Florin Lepadatu/