Senatul la 150 de ani
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre rolul acestei instituţii şi şi-a stabilit ca prioritate redefinirea Senatului ca un for al regiunilor.
Articol de Alina Stănuţă, 17 Iunie 2014, 17:06
Se împlinesc 150 de ani de activitate a Senatului României, ocazie cu care astăzi a fost organizată o şedinţă solemnă.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa unor oaspeţi de seamă, între care foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Principesa Moştenitoare a României, Margareta, foşti preşedinţi ai Senatului, guvernatorul Băncii Centrale, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române.
O absenţă notabilă a fost cea a preşedintelui Traian Băsescu, neinvitat de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că a pledat pentru desfiinţarea Senatului României şi pentru trecerea la un parlament unicameral.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre rolul acestei instituţii şi şi-a stabilit ca prioritate redefinirea Senatului ca un for al regiunilor, pentru o profundă reînnoire a statului.
"În perspectiva rolului tot mai important pe care tind să-l joace regiunile în actuala configuraţie a Uniunii Europene, în care trebuie să se înscrie şi România, consider prioritară regăsirea acestui principiu şi o redefinire a Senatului, care să exprime în forul legislativ suprem punctul de vedere al regiunilor şi comunităţilor locale şi să faciliteze colaborarea între acestea" a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Neinvitarea şefului statului la sesiunea solemnă, criticată
La şedinţa solemnă au participat şi foştii preşedinţi ai instituţiei, liberalul Crin Antonescu susţinând că în ţara noastră, în plan politic au existat patru instituţii majore.
"În România au existat patru insttiuţii majore: Senatul, Camera Deputaţilor, Monarhia şi Partidul Naţional Liberal. Nu întâmplător, regimurile de dictatură, începând cu 1940, l-au suspendat, iar după aceea, regimul comunist a suprimat toate aceste patru instituţii, păstrând un simulacru de parlament monocameral, aşa-numita Mare Adunare Naţională", a mai spus Crin Antonescu.
Fostul preşedinte al Senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga, a criticat de la tribuna Senatului neinvitarea şefului statului la sesiunea solemnă.
"Organizatorii acestui eveniment au hotărât să nu-l invite pe şeful statului la sărbătorirea Senatului României. Este o decizie profund greşită, pe care o condamnăm. Niciodată, nimeni nu şi-a permis să-l ignore pe şeful statului la astfel de manifestări. Nu trebuie să ne jucăm, din interese meschine, cu instituţiile fundamentale ale statului şi democraţiei" a mai declarat Vasile Blaga.
La finalul şedinţei, premierul Victor Ponta, care a participat şi el la momentul aniversar, a admis că neinvitarea şefului statului a fost neobişnuită.
"Îmi doresc foarte mult ca începând din decembrie, asemenea momente să nu se mai repete, pentru că ţine foarte mult şi de personalitatea preşedintelui ca asemenea conflicte să fie evitate. Evident că a fost o situaţie anormală" a mai spus Victor Ponta.