Senatul a votat desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române
Senatul a votat, în calitate de cameră decizională, cu 80 de voturi pentru şi 54 împotrivă desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Februarie 2021, 21:53
Senatul a votat, în calitate de cameră decizională, cu 80 de voturi pentru şi 54 împotrivă desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat în plen că timp de 16 ani cei de la PSD nu au eficientizat activitatea institutului, el fiind doar o sinecură pentru social-democraţi.
Alina Gorghiu: Ca senator de Timiş ştiu foarte bine frustrarea oamenilor pe acest subiect, despre care astăzi PSD se face că nu înţelege nimic. O să vă spun şi de sume. Sunt bani mulţi, sume din care din păcate nu s-au dus pentru lămurirea sufletelor din '89, ci peste 70% din sumele alocate institutului în 2019 s-au dus exclusiv pe cheltuieli de personal. Eu îi rog pe colegii din Senatul României să înţelegem că acest institut nu şi-a atins obiectivul şi a fost o bătaie de joc întreaga activitate cu privire la ce s-a întâmplat la Revoluţie.
Realizator: Liderul de grup al social-democraţilor, senatorul Lucian Romaşcanu, a vorbit despre nevoia de corectare a legii în locul desfiinţării institutului.
Lucian Romaşcanu: Nu înţelegem de ce nu corectăm o lege, de ce nu punem noi proceduri, noi moduri de lucru ale acestui institut, care este singurul dedicat cercetării şi studiului a ceea ce s-a întâmplat în decembrie în 1989 în România. Haideţi să dezbatem şi haideţi să facem din orice institut care există deja şi care s-a făcut cu eforturi un institut mai bun. În motivarea, în raport se scrie că se cheltuie bani cu sinecuri, un milion, niciun milion de lei nu era bugetul pe an al acestui institut şi îşi făcea treaba aşa cum se pricepea mai bine.
Realizator: Procedura de desfiinţare a Institutului Revoluţiei a început în timpul Guvernului Orban, dar documentul a fost respins de majoritatea PSD de la acea dată.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut apoi reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanţa de desfiinţare a institutului condus de Ion Iliescu, subliniind că instituţia nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţată.