Senatul a adoptat proiectul de lege privind Codul Fiscal
Prezent la dezbateri, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut că aplicarea noului Cod Fiscal va reduce evaziunea fiscală şi va stimula creşterea economică.
Articol de Alina Stănuţă, 27 Aprilie 2015, 18:59
Senatul a adoptat cu 90 de voturi pentru, 4 abţineri şi 36 de voturi împotrivă proiectul de lege privind Codul Fiscal, iniţiat de guvern.
Prezent la dezbateri, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut că aplicarea noului Cod Fiscal va reduce evaziunea fiscală şi va stimula creşterea economică.
Opoziţia critică, însă, documentul şi afirmă că măsurile propuse de executiv sunt nerealiste.
Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, spunea, în plenul Senatului, că elaborarea unui nou Cod Fiscal a fost determinată de faptul că vechiul Cod era dificil de aplicat întrucât a suferit foarte multe modificări.
Schimbările legislative succesive au generat dificultăţi în aplicarea anumitor prevederi. Iată de ce s-a impus rescrierea Codului Fiscal.
"Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esenţial la reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice", spune Eugen Teodorovici.
Opoziţia a criticat prevederile din noul Cod Fiscal
Senatorul PNL Mărinică Dincă spune că documentul este fără viziune, nelegitim şi împotriva românilor.
"Impozitul pe dividende a spus că nu va mai exista Victor Ponta. Colegii dumnealui, şase la număr, au votat un amendament, chipurile, să introducă un impozit pe dividende. Supraacciza va fi scoasă, veţi vota un Cod Fiscal cu supraacciza existentă. Minciună! Nu va fi scoasă", afirmă Mărinică Dincă.
Amendamentele adoptate în comisia de buget vizează, printre altele, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru calculatoare şi programe informatice, o cotă de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor de 5% pentru cele care nu au salariaţi sau redirecţionarea a 2% din impozitul pe pensii.
Proiectul de lege iniţiat de guvern a prevăzutr educerea TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24 la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.
Totodată, executivul propune, de la 1 ianuarie, reducerea TVA pentru carne, peşte, lapte la 9%.
Măsura aceasta a fost, însă, devansată de executiv, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce prevede ca, de la 1 iunie, alimentele să fie taxate mai puţin.
Proiectul Codului Fiscal va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, iar Codul de Procedură Fiscală va fi dezbătut, cel mai probabil, mâine, în şedinţa de plen a Senatului.