Senatorii au respins propunerea de desființare a SIIJ
Senatorii au respins propunerea de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Iulie 2020, 19:22
Senatorii au respins marţi prin vot final, decizional, propunerea de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
În timp ce USR, ca inițiator al proiectuluia a amintit în plen că această structură este criticată de magistrați, instituțiile europene sau de diverse organizații din domeniu, PSD a susținut că secția specială reprezintă o garanție a independenței justiției.
Reporte: Alina Bordeiaşu - "Inițiativa USR viza desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și abrogarea totală a normelor juridice care fac referire la activitatea acesteia.
Senatorul USR George Dircă spunea că această secție, aspru criticată în spațiul public și la nivel european, trebuia de mult desființată:" În fapt, ea reprezintă un instrument de presiune politică și în niciun caz o instituție funcțională, ţinând şi de faptul că doar cinci procurori sunt nevoiţi să instrumenteze toate cazurile la nivel național.
Din rezultatul consultărilor adunărilor generale ale instanțelor de judecată, dar și a parchetelor, rezultă 85,38% dintre judecători au votat pentru desființarea secției și revenirea la sistemul anterior."
La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae a precizat că secția specială a fost creată pentru bunul mers al justiției și nu în interes politic:"PSD nu a avut această idee din considerente politice.
Ea a venit tocmai de la magistraţi şi tocmai pentru a-i pune la adăpost de abuzurile pe care judecătorii care judecau acele cauze instrumentate de DNA le aveau asupra lor atunci când DNA le deschidea dosare. În aceste condiţii, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a eliminat această presiune, această formă de abuz în justiţie, astfel încât judecători sunt liberi să judece potrivit legii şi propriei conştiinţe."
Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori."