Senat: Reprezentare echilibrată a femeilor şi a bărbaţilor în Parlament
Senatul a adoptat propunerea legislativă care prevede reprezentarea echilibrată a femeilor şi a bărbaţilor în Parlament.
Articol de Amalia Bojescu, 23 Mai 2022, 19:56
Senatul a adoptat astăzi propunerea legislativă care prevede că listele de candidați propuse de partidele politice trebuie să asigure o reprezentare echilibrată a femeilor și a bărbaților în cele două camere ale Parlamentului. Potrivit documentului, cota minimă de reprezentare ar trebui să fie de 33%.
Potrivit proiectului de lege, formațiunile politice au obligația de a întocmi listele de candidați la Senat și la Camera Deputaților prin alternarea femeilor și bărbaților după următorul algoritm: dacă primul candidat este bărbat, următoarele două locuri vor fi alocate femeilor, ordinea urmând a fi păstrată până la definitivarea listei. Dacă primul loc pe listă va fi însă o femeie, pe locurile 2 și 3 vor fi bărbați.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu declara că până acum nu au fost luate măsuri concrete pentru a rezolva egalitatea de gen.
Alina Gorghiu: Această soluție propusă nu reprezintă un act de discriminare, e un act de normalitate. Zeci de state din întreaga lume s-au confruntat cu aceeași problemă și au găsit aceeași rezolvare, și anume adoptarea cotelor de gen pentru listele electorale.
Senatoarea USR Anca Dragu spunea că sunt necesare acțiuni pentru creșterea reprezentativității femeilor și a atras atenția că România este codașă la acest capitol.
Anca Dragu: Este vorba de o inițiativă legislativă a normalității, nu este vorba de privilegii pe care le cerem. Vrem numai să trecem peste niște stereotipuri și să avem reprezentarea femeilor în Parlament, așa cum ele sunt prezente și în societate.
Proiectul de lege a fost criticat de AUR, senatorul Sorin Lavric precizând că această cotă obligatorie înlocuiește calitatea umană cu cantitatea numerică.
Sorin Lavric: Când aud raportul acesta numeric obligatoriu pe listele de electorale, îmi dau seama că avem de-a face cu opusul meritocrației, avem de-a face cu o contraselecție. Nu mai alegem un om aici, în Senat, pe seama aptitudinilor și pe seama recunoașterii din partea semenilor, ci alegem pe acel om pentru că este femeie sau bărbat.
În actuala structură a Parlamentului ales în 2020, din 466 de senatori și deputați, doar 82 sunt femei. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților pentru votul decizional.