Senat: Proiectul de desființare a SIIJ, dezbatut de comisia juridică
Proiectul de lege înaintat de Ministerul Justiției exclude procurorii DNA și DIICOT de la anchetele penale cu privire la magistrați.
Articol de Alina Stănuţă, 23 Februarie 2022, 19:46
Amplă dezbatere azi, timp de mai multe ore, în Comisia juridică a Senatului, unde a ajuns proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inițiat de Guvern și aprobat la sfârșitul săptămânii trecute de Camera Deputaților.
Preluarea competențelor Secției Speciale de parchetele obișnuite și instrumentarea cazurilor de procurori anume desemnați constituie principalul mecanism prin care se renunță la controversata structură înființată în 2018. Alina Stănuță relatează.
-: Soluția legislativă pare, în opinia mea, aptă să atingă un punct de conciliere, permițând atât tratarea în mod eficient, imparțial și cu celeritate a eventualelor fapte penale comise de judecători și procurori, oferind, pe de altă parte, și garanții pentru corectitudinea și echilibrul procesului de selecție și de funcționare a corpului de procurori special desemnați. Aceste garanții nu instituie vreo imunitate pentru magistrații care încalcă legea.
Reporter: Proiectul de lege înaintat de Ministerul Justiției exclude procurorii DNA și DIICOT de la anchetele penale cu privire la magistrați - atrage atenția procurorul-șef adjunct al DNA, Mădălina Scarlat.
Mădălina Scarlat: Salutăm demersul de desființare a Secției Speciale, însă ceea ce nu am înțeles este de ce nu se poate reveni la situația anterioară înființării SIIJ, și anume de ce nu poate reveni competența, sigur pe segmentul de competență al Direcției Naționale Anticorupție și al DIICOT-ului, de ce nu poate reveni la structurile specializate? Practic, proiectul prezent exclude procurorii DNA și procurorii DIICOT de la a-și desfășura atribuțiile de serviciu cu privire la un anumit segment sau o anumită categorie profesională, și anume magistrați.
Reporter: În cadrul discuțiilor cu reprezentanții societății civile, Laura Ștefan de la Expert Forum menționa că, din punctul său de vedere, există viziuni diferite în sistemul judiciar asupra proiectului de lege, iar documentul ar trebui să prevadă și procedura de desemnare a procurorilor.
Realizator: Mâine la prânz va începe dezbaterea pe articole a proiectului în Comisia juridică, iar cel mai probabil luni, documentul va ajunge în plenul Senatului.
USR a anunțat deja că va depune, săptămâna viitoare, o moțiune simplă la adresa ministrului justiției, Cătălin Predoiu, pe care îl critică pentru modul în care a elaborat proiectul de desființare a Secției Speciale.
USR acuză că soluția propusă nu face decât să înlocuiască această structură cu un mecanism chiar mai periculos pentru independența justiției.