Şedinţa comună pentru modificarea statutului parlamentarilor
Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni marţi în şedinţă comună pentru a dezbate şi vota modificările la statutul senatorilor şi deputaţilor.
Articol de Diana Surdu, 22 Ianuarie 2013, 07:11
Cele mai importante schimbări ale statutului senatorilor şi deputaţilor vizează soluţionarea situaţiilor în care aleşii s-ar afla în conflict de interese sau incompatibilitate, dar şi cele care se referă la aşa-numita imunitate a parlamentarilor.
Proiectul conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestarea sau percheziţie a unui ales, motivele concrete care justifică această măsură.
Procurorii de la Parchetul General consideră însă că aceste modificări ar încălca separaţia puterilor în stat şi cer reformularea unor prevederi.
Procurorii propun ca cererile de reţinere, arestare sau percheziţie transmise camerei din care face parte parlamentarul vizat să nu fie însoţite de dosarul cauzei.
De asemenea, nu este clară componenţa comisiei care analizează o astfel de cerere.
Pe de altă parte, procurorii consideră că nu este nevoie de dosarul original nici atunci când se cere urmărirea penală pentru săvârşirea unei fapte penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui ministru care este şi parlamentar.
În opinia Parchetului instanţei supreme, obţinerea unei autorizări a Biroului Permanent pentru audierea de către un magistrat a unui martor nu se justifică, în condiţiile în care sunt respectate prevederile referitoare la accesul la informaţii clasificate.
Pe ordinea de zi se mai află alegerea Avocatului Poporului şi validarea preşedintelui CNA.