"Se reintră pe calea normalităţii" în comunicarea cu CE
Preşedintele interimar a spus că prin raportul publicat de CE privind progresele înregistrate de România în privinţa MCV se reintră pe calea normalităţii în privinţa comunicării dintre UE şi executivul român.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Iulie 2012, 18:22
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat miercuri seara într-o declaraţie de presă că în raportul Comisiei Europene sunt reafirmate "nişte valori şi nişte principii cu care suntem cu toţii categoric de acord".
Crin Antonescu a precizat că în raport există o serie de evaluări cu privire la situaţia politică recentă din România şi că în această zonă îşi păstrează rezervele pe care le-a formulat şi cu privire la proiectul de raport.
Preşedintele interimar a spus că salută faptul că se reintră pe calea de normalitate în privinţa comunicării dintre Comisia Europeană şi guvernul român şi că se fac paşi importanţi în acest sens.
"Salut şi efortul pe care preşedintele Comisiei Europene l-a făcut prin raportul pe care l-a prezentat azi, de a relua această comunicare", a declarat Crin Antonescu.
Preşedintele interimar a mai precizat că România nu este şi nu va fi izolată în Uniunea Europeană.
"Cu aceste mecanisme de monitorizare, România va fi o ţară din ce în ce mai europeană, din ce în ce mai conectată la mecanismele europene", a subliniat Crin Antonescu.
CE va realiza un nou raport privind situaţia din România până la sfârşitul anului
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că raportul pe justiţie prezentat Comisiei Europene marchează progresele relevante ale României din ultimii ani în domeniul justiţiei.
Citiţi şi: |
Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV. |
Preşedintele Comisiei Europeană a precizat că Uniunea Europeană respectă domnia legii şi independenţa justiţiei, dar evoluţiile politice din România din ultimele luni "au zdruncinat încrederea noastră".
Jose Manuel Barroso a declarat că a cerut Comisiei Europene să monitorizeze în continuare situaţia din România iar până la sfârşitul anului să realizeze un nou raport.
Raportul MCV face referire la evoluţia justiţiei de la integrarea României în Uniunea Europeană.
"România s-a îndepărtat de prăpastie, dar nu putem spune că a ajuns încă la capătul drumului. Aceste angajamente trebuie să fie respectate şi implementate. Acesta este interesul cel mai bun al României şi cetăţenilor români.
"Suntem convinşi că cetăţenii români sunt angajaţi pe deplin faţă de principiile dominaţiei legii şi democraţiei.
"Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia şi am solicitat un alt raport ca să fie pregătit de România până la sfârşitul anului" a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
În Raportul Comisiei Europene se arată că din 2007, România a creat sau este în curs de a crea cadrul legal de bază în toate domeniile acoperite de MCV.
"Când se va finaliza, introducerea noilor coduri ar trebui să reprezinte o modernizare substanţială a sistemului juridic.
"Alte decizii la nivel politic, cum ar fi strategia naţională anticorupţie, au creat, de asemenea, un cadru solid.
"Multe instituţii importante contribuie, la rândul lor, la acest cadru solid, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate", scrie în Raportul Comisiei Europene.
Raportul mai arată că în unele domenii importante, schimbările s-au produs în primul rând ca rezultat al presiunii externe.
"MCV în sine a fost nucleul acestui proces şi acest lucru este recunoscut ca atare de opinia publică din România.
"Mecanismul a ajutat la menţinerea direcţiei reformei în momente tensionate şi a sprijinit schimbări care necesitau curajul de a aduce atingere unor interese particulare.
"Faptul că este nevoie de o presiune externă ridică întrebări cu privire la caracterul durabil şi reversibil al reformei, întrebări accentuate în contextul evenimentelor recente", se arată în raport.