Scrisoarea privind presiuni asupra CCR "trebuie autentificată"
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, cere preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, să confirme autenticitatea documentului pe care acesta l-ar fi transmis unor oficiali europeni.
Articol de Sorin Solomon, 08 August 2012, 15:22
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, i-a adresat o scrisoare preşedintelui CC, Augustin Zegrean, în care îi cere să confirme autenticitatea documentului pe care acesta l-ar fi transmis unor oficiali europeni, inclusiv preşedintelui Comisiei de la Veneţia, privind presiuni la adresa unor membri CCR.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, i-a adresat, miercuri, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care spune că a luat cunoştinţă "cu preocupare" de elementele cuprinse în declaraţia de marţi a preşedintelui Comisiei de la Veneţia.
"Am onoarea să mă adresez dumneavoastră, cu deplin respect pentru independenţa Curţii Constituţionale a României, pentru a vă informa că am luat cunoştinţă, cu preocupare, de elementele cuprinse în declaraţia preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012.
"Conform textului acestei declaraţii publice, reacţia preşedintelui Buquicchio a fost determinată de primirea, în cursul zilei precedente, a unor informaţii suplimentare din partea Curţii despre - citez din declaraţia menţionată - "presiuni continue şi ameninţări la adresa unor judecători" ai Curţii", menţionează Titus Corlăţean.
El precizează că, în conformitate cu competenţele sale legale, MAE realizează politica externă a statului român în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice, printre atribuţiile sale principale numărându-se "asigurarea, prin acţiunile de politică externă, a consolidării statului de drept şi a structurilor democratice din societatea românească, precum şi proiectarea unei imagini reale a României în lume".
"Sunt încredinţat că veţi fi de acord cu faptul că afirmaţii grave de tipul celor citate în declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia, care au determinat această luare publică de poziţie din 7 august 2012, prezintă riscul afectării de o manieră serioasă a imaginii României, ca stat de drept şi democratic", continuă Titus Corlăţean.
Ministrul de externe mai spune, în finalul scrisorii, că răspunsul "prompt" al preşedintelui CC este necesar pentru realizarea competenţelor legale de reprezentare externă a României.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.