Schimbarea lui Mircea Geoană, "incertă"
Deşi preşedintele PSD, Victor Ponta, a insistat că decizia schimbării lui Mircea Geoană este oficială, lideri precum Adrian Năstase şi Ion Iliescu au spus că procedura revocării va înceta.
Articol de Paul Poteraşi, 08 Noiembrie 2011, 19:35
Conducerea PSD nu renunţă la ideea de a-l înlocui pe Mircea Geoană de la şefia Senatului, dar spune că nu va da curs unei revocări, pentru că asta ar duce la pierderea postului de către PSD.
Preşedintele partidului, Victor Ponta, a insistat luni că decizia schimbării lui Mircea Geoană este oficială şi a fost luată de Biroul Permanent(BP) în şedinţa de luni, iar orice alte comentarii sunt făcute în nume personal.
Precizările liderului PSD vin după ce voci marcante din partid, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, au spus că deocamdată s-a renunţat la schimbarea lui Mircea Geoană de la conducerea Senatului, pentru că riscul ca PSD să piardă funcţia este prea mare.
Situaţia fostului lider social democrat rămâne incertă şi o rezolvare este aşteptată abia peste câteva zile, când Comisia de etică a partidului va lua în discuţie o eventuală sancţiune pentru refuzul lui Mircea Geoană de părăsi funcţia de preşedinte al Senatului.
În replică preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a postat, marţi seară, pe pagina sa de Facebook, mesajul "Vreau să pun punct speculaţiilor. Nu plec din PSD la niciun alt partid. Încetaţi cu prostiile!".
"Vreau să pun punct speculaţiilor. Nu plec din PSD la niciun alt partid. Încetaţi cu prostiile!", a scris Mircea Geoană pe pagina personală de Facebook.
Ion Iliescu şi Adrian Năstase cer încetarea procedurilor de revocare
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Alexandra Cristea, plecarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului rămâne deocamdată neclară şi asta pentru că, dacă luni lucrurile păreau tranşate, marţi, tot mai multe voci din PSD anunţă că demersul nu va avea finalitatea dorită.
Pe scurt, conducerea social democraţilor şi-a retras sprijinul pentru Mircea Geoană şi a sperat să-l poată înlocui cu Titus Corlăţean, fapt nerealizat, pentru că solicitarea nu a fost introdusă pe ordinea de zi, deci nu a avut loc un vot.
În aceste condiţii, lideri precum Ion Iliescu sau Adrian Năstase declarau că procedurile de revocare a lui Mircea Geoană vor înceta.
Atât Ion Iliescu, cât şi Adrian Năstase au invocat drept motiv faptul că dacă s-ar ajunge la revocarea lui Mircea Geoană şefia Senatului ar putea fi preluată de PDL.
"Greşit!", i-a contrazis preşedintele PSD Victor Ponta.
"Deciziile partidului nu se schimbă după 24 de ore", a spus preşedintele PSD.
Victor Ponta arăta că, dacă se va impune, ar putea convoca şi Comitetul Executiv şi congresul pentru luarea măsurilor care se impun.
"Domnul Titus Corlăţean poate deveni preşedintele Senatului dacă respectăm Constituţia şi decizia Curţii din 2005, la vot, în plenul Senatului.
"Dacă ceilalţi membri ai Senatului României vor înţelege să încalce Constituţia şi decizia Curţii din 2005, ne vom adresa Curţii Constituţionale şi vom aştepta arbitrajul acestui for.
"Domnul Mircea Geoană nu mai are sprijinul PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului", a afirmat vicepreşedintele PSD Dan Şova.
Deşi PSD consideră că PDL şi UNPR, prin blocarea unui vot în plen, şi l-au asumat pe Mircea Geoană, democrat-liberalii nu sunt de aceeaşi părere.
Mai mult, ei susţin că doresc înlăturarea lui Mircea Geoană, pentru a prelua şi cea de-a doua funcţie în stat, cu atât mai mult cu cât solicitarea PSD se bazează pe o decizie care, în acest moment, ar fi nulă.
"Noi nu putem să legiferăm sau să decidem după o prevedere a Curţii Constituţionale care, de şase ani, nu a fost băgată în regulament, dacă de şase ani de zile, Senatul, din diverse interese sau neglijenţă, nu a fost în stare să facă text de regulament din acea decizie. Şi atunci, operăm cu regulamentul pe care-l avem", a afirmat liderul PDL din Senat, Cristian Rădulescu.
Până când vom afla care este soarta celui de-al doilea om în stat, Mircea Geoană va fi chemat, cel mai probabil la sfârşitul săptămânii, pentru a da socoteală în faţa Comisiei de arbitraj şi integritate a PSD.
El riscă să fie sancţionat cu suspendarea sau chiar cu excluderea din rândul social democraţilor.