Schimb de replici putere-opoziţie pe modificarea Constituţiei
PSD a dezbătut un calendar strâns de modificare a Constituţiei pentru ca referendumul să aibă loc odată cu europarlamentarele. PDL spune că poate bloca indirect demersul.
Articol de Alina Stănuţă, 20 Ianuarie 2014, 18:50
PSD a dezbătut astăzi un calendar strâns de modificare a Constituţiei pentru ca proiectul să poată fi supus referendumului odată cu alegerile europarlamentare, la sfârşitul lui mai.
Opoziţia democrat-liberală susţine că sunt premise ca aceste două consultări să nu poată avea loc simultan.
Conform calendarului discutat astăzi de PSD, Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei se va reuni pe 27 ianuarie, când va relua dezbaterea pentru a elabora cea de a doua formă a proiectului.
Vicepreşedinele Comisiei pentru revizuirea legii fundamentale, senatorul social-democrat Ioan Chelaru, ne-a declarat că USL intenţionează ca, la începutul lunii februarie, noul proiect să fie retrimis Comisiei de la Veneţia, apoi să intre în dezbaterea parlamentului.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirma ca este important să se elaboreze cea de a doua formă a proiectului, astfel încât documentul să poată fi votat la referendumul de la finele lunii mai.
"Avem miză dublă la aceste alegeri: avem pe de o parte votul pentru lista pentru Parlamenmtul European şi de asemenea, mobilizarea electoratului pentru modificarea Constituţiei, o miză foarte importantă pentru că avem nevoie de o nouă Constituţie, nu numai de un nou preşedinte în decembrie, dar şi de o nouă Constituţie care să rezolve foarte multe din problemele pe care actuala Constituţie le-a ridicat în ultimul timp", spune Cătălin Ivan.
PDL ameninţă să blocheze proiectul
De cealaltă parte, din opoziţie, democrat-liberalii spun că există toate şansele pentru a bloca demersul guvernului de organizare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare.
Liderul PDL Vasile Blaga afirma că democrat-liberalii nu pot bloca în mod direct această comasare, dar calendarul revizuirii Constituţiei este atât de strâns, încât orice amânare sau contestare complică planurile USL.
"Comisia de la Veneţia a spus un lucru clar: dacă ni-l trimiteţi până la sfârşitul lui ianuarie, vă dăm răspunsul în iunie. Sunt 30 de pagini de observaţii numai la Consiliul Legislativ, după care ar merge la Curtea Constituţională.
"După ce vine de la Curtea Constituţională, sunt prinse observaţiile, se ajunge la un proiect de lege şi a doua oară, acel proiect de lege ar trebui să treacă prin ambele Camere, ca de fapt şi proiectul iniţial şi eventuale observaţii în şedinţă comună. Partidul Democrat-Liberal îşi rezervă dreptul de a ataca acel proiect pentru aprobarea Constituţiei la Curtea Constituţională", spune Vasile Blaga.
În acelaşi timp, democrat-liberalii cer USL să reia de la zero dezbatarea privind modificarea Constituţiei pe motiv că proiectul realizat în vară nu respectă solicitările cetăţenilor în privinţa puterilor statului şi a relaţiilor dintre ele.