S. Grindeanu: Reabilitarea a 2000 de şcoli e prioritatea zero la "Educaţie"
Premierul Sorin Grindeanu a discutat la Ministerul Educaţiei despre infrastructura unităţilor de învăţământ şi proiectul noii legi a educaţiei
Articol de Radiojurnal, 21 Februarie 2017, 18:58
După Ministerul Sănătăţii, premierul Sorin Grindeanu a mai avut o vizită de lucru la Ministerul Transporturilor şi o alta la Ministerul Educaţiei. La această din urmă instituţie, prim-ministrul a discutat în special despre infrastructura unităţilor de învăţământ şi proiectul unei noi legi a educaţiei.
Şeful Executivului a vorbit cu ministrul de resort, Pavel Năstase şi despre creşterea salarială a personalului nedidactic, dar detalii pe marginea acestui subiect se vor stabili mâine la Guvern cu miniştrii Muncii, de Finanţe şi sindicatele din sistem.
Sorin Grindeanu: "Acele măriri pe care parlamentul le-a dat, cele cu 15% pentru personalul didactic nu s-au aplicat şi la personalul nedidactic şi mâine o să am o discuţie, împreună cu domnul ministru, şi cu sindicatele special pe această temă.
Am vorbit de infrastructură, fiindcă sunt 2.000 de şcoli în acest moment care nu au autorizaţie de funcţionare. Noi avem banii prevăzuţi la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea acestor şcoli şi acest lucru va porni în acest an şi vor fi realizate, este prioritate zero."
La rândul său, ministrul educaţiei, Pavel Năstase s-a declarat de acord cu întocmirea unei noi legi a educaţiei, pe motiv că actul normativ în vigoare nu se aplică. Proiectul unei legi noi a educaţiei s-a aflat deja în discuţie în Comisia de învăţământ a Senatului şi pentru realizarea ei - susţine ministrul - se va face o consultare inclusiv cu Consiliului Părinţilor, al elevilor şi reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare judeţene.
Pavel Năstase: "Lucrul ăsta se va reglementa în urma unei discuţii care va avea loc mâine împreună cu sindicatele la guvern. Prin această majorare ne încadrăm în bugetul care a fost aprobat.
Aproximativ 90 de milioane anual, dar trebuie să avem în vedere că se află în pregătire legea salarizării unitare şi atunci s-ar putea dacă legea va ieşi aşa cum se preconizează în câteva luni de zile, efortul să fie mai mic, evident. Este un calcul pe zece luni de zile.