România "trebuie să fie membră a Uniunii Bancare europene"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la Bruxelles că 85% din piaţa bancară românească este dominată de bănci europene iar România "nu poate rămâne în afara procesului decizional".
Articol de Florin Matei, 14 Septembrie 2012, 17:43
România "trebuie să fie membră a Uniunii Bancare europene", a declarat la finalul vizitei la Bruxelles preşedintele Traian Băsescu.
El a precizat că 85% din piaţa bancară românească este dominată de bănci europene iar România "nu poate rămâne înafara procesului decizional".
La nivel european se iau numeroase decizii privind soarta băncilor din Uniunea Europeană iar România este inflenţată de aceste hotărâri, spune Traian Băsescu.
În acest context, afirmă şeful statului, este în interesul României să participe la luarea unor decizii care influenţează piaţa bancară din Uniunea Europeană şi implicit din România.
"L-am asigurat şi pe domnul Barroso, şi pe domnul Van Rompuy, că România va fi parte a Uniunii bancare.
"Sigur, aici sunt de discutat modalităţile, iar argumentul principal, pentru care România doreşte să fie parte a Uniunii bacare, chiar dacă nu este în zona euro, este legat de faptul că 85% din piaţa bankingului românesc este ocupată de bănci din zona euro, deci nu putem rămâne în afara structurilor de decizie, atâta timp cât băncile care operează pe teritoriul României sunt bănci din zona euro, preponderent", a afirmat Traian Băsescu.
Aderarea la Uniunea Bancară europeană ar urma să fie făcută în trepte, principala decizie fiind legată de dreptul de vot, a mai declarat şeful statului.
În cadrul Uniunii Bancare statele membre euro vor avea drept de vot însă rămâne de văzut dacă de acest drept vor beneficia şi statele non membre, a adăugat Traian Băsescu.
Inegalităţi privind alocările financiare pentru agricultură
Traian Băsescu a afirmat că la nivelul Politicii Agricole Comune există diferenţe privind alocarea de subvenţii între statele membre EU.
Există un decalaj între nivelul de subvenţii acordat agriculturii româneşti şi cel pe care îl primesc vechile state membre, susţine şeful statului.
"O altă prioritate pe care am subliniat-o este legată de politica agricolă comună, de finanţarea pentru agricultură.
"Am solicitat atenţie legată de faptul că încă se menţine o diferenţă mare între nivelul de subvenţii acordat agriculturii româneşti, comparativ cu nivelul de subvenţie pentru vechile state membre", a afirmat Traian Băsescu.
El a precizat că a solicitat responsabililor europeni diminuarea acestor diferenţe.
"Am solicitat, dacă nu subvenţii similare, măcar o reducere consistenă a acestei diferenţe", a mai declarat preşedintele Băsescu.