România "susţine aderarea Georgiei la NATO"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România insistă ca această ţară să primească Membership Action Plan, planul de aderare la alianţă.
Articol de Oana Bâlă, 03 Iunie 2010, 08:39
România rămâne consecventă faţă de aderarea Georgiei la NATO şi insistă ca această ţară să primească Membership Action Plan, planul de aderare la alianţă, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Documentul ar da o perspectivă limpede acestui proces rămas incert la summitul de la Bucureşti.
Subiectul a fost discutat la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi de omologul său georgian, Mihail Saakashvili.
Şeful statului român a mai arătat că Georgia, prin poziţia sa, şi printr-o politică înţeleaptă a costurilor de tranzit poate deveni o ţară extrem de importantă pentru crearea de soluţii alternative de aprovizionare cu energie a Uniunii Europeane, fie că este vorba despre gaze sau ţiţei.
Discuţiile avute cu preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili, au fost pline de substanţă şi profund ancorate în realităţile regionale, a afirmat preşedintele Traian Băsescu şi a enumerat câteva teme abordate în cadrul convorbirilor.
Printre acestea se numără regresul de anul trecut al relaţiilor comerciale bilaterale, efectele netratării la timp a conflictelor îngheţate, dar şi perspectiva aderării Georgiei la NATO.
Şeful statului consideră că Georgia poate chiar în condiţiile actuale să primească Membership Action Plan şi să i se creeze limpede perspectiva în timp a aderării la Alianţa Nord Atlantică.
Pe de altă parte, preşedintele României a afirmat că ţara noastră nu susţine proiectul de securitate europeană pe care l-a propus preşedintele Federaţiei Ruse.
"L-am informat pe domnul preşedinte Saakashvili că România nu susţine proiectul de tratat de securitate europeană propus de preşedintele Medvedev. Noi considerăm că există mecanismele care să soluţioneze aceste probleme, în primul rând OSCE, şi NATO. Nu putem accepta, sau punctul de vedere românesc este că nu se poate aşeza deasupra acestor structuri internaţionale şi o propunere venită de la Moscova", a afirmat Traian Băsescu.
Proiectele energetice s-au aflat pe agenda discuţiilor dintre cei doi şefi de stat
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa ca proiectul oleoductului paneuropean Constanţa -Trieste să fie semnat până la sfârşitul anului.
În ceea ce priveşte proiectul "Azerbaidjan Georgia România Interconect" (AGRI) ce vizează transportul gazelor naturale lichefiate din Marea Caspică spre Europa, şeful statului a menţionat că acesta are susţinerea Comisiei Europene.
La rândul său, preşedintele Saakashvili a spus că proiectul AGRI, care va deveni operaţional în această vară, s-a dezvoltat foarte repede, şi a adăugat că îi va asigura Georgiei o securitate energetică mai mare.
“În această perioadă de turbulenţe şi neînţelegeri în domeniul energiei, acesta este primul proiect real care a fost bine conceput şi care va produce foarte rapid rezultate”, a declarat preşedintele Georgiei.