România "poate răspunde îngrijorărilor UE" privind situaţia sa
Premierul Victor Ponta a anunţat că a primit o listă cu întrebări la care preşedintele Comisie Europene aşteaptă răspunsuri foarte clare din partea guvernului român.
12 Iulie 2012, 17:21
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi premierul Victor Ponta au discutat despre situaţia economică în Uniunea Europeană şi despre cele mai recente evenimente din România.
Potrivit unui comunicat al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy şi-a exprimat profunda preocupare în legătură cu actualele evoluţii politice din România, în special în ce priveşte domnia legii şi independenţa justiţiei, care sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene şi pe care este firesc ca toate guvernele să le respecte.
Preşedintele Consiliului European l-a încurajat pe premierul Ponta să se angajeze într-un dialog constructiv cu Comisia Europeană şi să clarifice chestiunile pe care Executivul comunitar le vede ca fiind problematice.
Oficialul european şi-a exprimat încrederea că guvernul României este pe deplin conştient de importanţa acestor probleme, iar premierul român l-a asigurat de intenţia sa de a se conforma recomandărilor Comisiei Europene.
În ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, premierul a anunţat că a primit o listă cu întrebări la care executivul comunitar aşteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la Bucureşti şi a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.
Jose Manuel Barroso, i-a spus premierului Victor Ponta că guvernul român trebuie să respecte deplina independenţă a justiţiei, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să asigure aplicarea deciziilor acesteia, ne-a transmis corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol.
Executivul de la Bucureşti ar mai trebui să numească în funcţia de Avocat al Poporului o persoană susţinută de toate partidele politice, să asigure o nouă procedură, transparentă şi deschisă, pentru numirea procurorului general şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi să facă din integritate o prioritate politică.
Într-un comunicat, preşedintele Comisiei Europene salută asigurările date de premierul Victor Ponta, că toate măsurile ce sunt în puterea guvernului vor fi luate şi că angajamentele Executivului vor fi trimise, în scris, la Comisia Europeană.
Victor Ponta a susţinut că, în acest moment, este mult mai optimist legat de faptul că România poate răspunde îngrijorărilor liderilor UE privind situaţia politică din România.
Analiza Comisie Europene va fi cuprinsă în raportul pe justiţie
Joi dimineaţă premierul Victor Ponta a discutat cu preşedintele Partidului Socialist European, Serghei Stanişev.
În cadrul unei conferinţe de presă comună, premierul a spus că analiza Comisiei Europene privind respectarea standardelor europene în România nu va fi una separată, ci va fi cuprinsă în raportul pe justiţie.
Serghei Stanişev a spus foarte clar că îl susţine pe premierul Victor Ponta şi de asemenea a spus că orice analiză ce va fi făcută de Comisia Europeană cu siguranţă va identifica faptul că în România standardele europene sunt respectate.
Problema încălcării standardelor europene a fost abordată şi miercuri, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz.
Martin Schulz a declarat că a avut şi discuţii mai prietenoase cu domnul Ponta decât cea avută miercuri.
El a a recunoscută că este prieten cu premierul Ponta, că fac parte din aceeaşi familie politică însă a accentuat faptul că este preşedintele unei instituţii europene şi că datoria sa este să se asigure că standardele europene în orice ţară, a subliniat el, nu doar în România, standardele europene sunt respectate.
Preşedintelui Parlamentului European a spus că este îngrijorat de numărul mare de ordonanţe de urgenţă folosit de primul ministru în ultimele săptămâni şi că i-a comunicat acest lucru premierului Ponta.
Tot miercuri, comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene, Vivian Reding, declara că instituţiile europene sunt îngrijorate de rapiditatea schimbărilir care au avut loc în România şi de posibilele consecinţe.
Comisarul pentru justiţie al Comisiei Europene spunea că pericolul sau riscul este ca statele membre ale Uniunii să mărească presiunea asupra Comisiei Europene şi în consecinţă ar putea exista dificultăţi legate de aderarea la Spaţiul Schengen.
O decizie referitoare la intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen este aşteptată pentru luna septembrie.
Premierul Victor Ponta a fost chemat la Bruxelles pentru a explica situaţia politică din România.
Deplasarea are ca scop risipirea îngrijorărilor europene legate de eventuala încălcare a statului de drept în România.