Revocarea lui Vasile Blaga de la Senat, "constituţională"
Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins sesizarea PDL privind hotărârea parlamentului de revocare a lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.
27 Septembrie 2012, 15:22
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea PDL privind hotărârea parlamentului de revocare a lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.
Parlamentarii PDL au contestat la CCR atât dispoziţiile art. 30 alin. (3) şi (4) din Regulamentul Senatului, cât şi hotărârea plenului Senatului privind revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului şi hotărârea privind numirea lui Crin Antonescu la şefia acestui for legislativ.
Democrat-liberalii au contestat la CC hotărârea, de la începutul lunii iulie, de înlocuire a lui Vasile Blaga, însă la acel moment a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, în condiţiile în care executivul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor parlamentului.
În 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu, social-democraţii spun că au intuit deja decizia Curţii Constituţionale - şi asta, pentru că o decizie anterioară a Curţii statua faptul că hotărârile parlamentului ce vizează organizarea internă scapă de controlul de constituţionalitate.
Dincolo de aspectul constituţional, social-democraţii spun că înlocuirea lui Vasile Blaga este corectă şi din prisma regulamentului Senatului.
Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, afirmă că înclocuirea lui Vasile Blaga nu se încrie la retragerea sprijinului politic, ci la revocare.
"Retragerea sprijinului politic, partidul care l-a propus acolo poate să o facă oricând şi este libertatea lui.
"Revocarea din funcţie trebuie făcută pentru nişte motive şi trebuie să aibă susţinerea a mai mult de jumătate plus unul din numărul total al senatorilor, indiferent de unde ar proveni ei", a declarat Toni Greblă.
Decizia CCR "dă posibilitatea unei noi lecturi a regulamentului Senatului"
De cealaltă parte, democrat-liberalii spun că regulamentul Senatului nu prevede două modalităţi de schimbare a preşedintelui Camerei, ci numai una.
În speţă, grupul care l-a propus pe preşedintele Senatului poate să-l şi revoce.
Liderul PDL din Senat, Cristian Rădulescu, aminteşte că pe vremea când democrat-liberalii aveau majoritatea în Senat, ei nu au putut să-l schimbe pe Mircea Geoană de la şefia Camerei, pentru că era numit de PSD.
"Dacă lucrurile ar sta aşa, am fi făcut şi noi revocarea domnului preşedinte Mircea Geoană, pe vremea când aveam, în mod evident, majoritate şi când grupul lui nu vroia să-l schimbe.
"Evident că nu ne puteam prevala de acest articol din regulament, fiindcă nu era folosibil", a spus Cristian Rădulescu.
Deşi nu se aşteptau la această decizie a Curţii Constituţionale, democrat-liberalii spun că nu vor acuza judecătorii de părtinire politică, aşa cum fac reprezentanţii USL.
Pe de altă parte, liderul PDL, Vasile Blaga, declara pentru Mediafax că decizia Curţii dă posibilitatea unei noi lecturi a regulamentului Senatului, în sensul că preşedintele Camerei poate fi schimbat ori de câte ori se schimbă şi majoritatea parlamentară.