Revista presei editoriale, 10 noiembrie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Adevărul, Gândul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Noiembrie 2010, 08:09
Lucian Davidescu face, în România Liberă, o analiză amănunţită despre criza care continuă să ne apese, pornind de la următoarea constatare, cietz: "Dintr-o criză poţi ieşi mai puternic sau mai debil. România pare să fi ales ultima cale.
"Moral, statul e deja în faliment.
"Poate cea mai mare nenorocire în această criză este că toată lumea speră acum să ne întoarcem măcar de unde am plecat.
"România era pe traseul de recuperare a unui handicap economic şi avea nevoie de mulţi ani de creştere rapidă.
"După o întrerupere de cel puţin doi ani, la sfârşitul căreia alte ţări îşi vor relua creşterea, România încă nu ştie dacă a ajuns pe fundul prăpastiei" - am încheiat citatul.
Şi dacă situaţia economică a ţării şi a fiecăruia dintre români ne apasă cel mai greu, logic ar fi aceasta să fie precouparea primordială a clasei politice.
Nu asta sugerează Marius Niţu în editorialul său din Gândul, intitulat "Miss Interes Naţional", din care citez: "În discursul său de 13 minute din Parlament, preşedintele Băsescu rosteşte apăsat de cinci ori sintagma "interes naţional", dar nu pomeneşte niciodată numele Robertei Anastase.
"Totuşi, întreaga Românie e blocată, s-a proptit în domnişoara Anastase, ca un solicitant umil în burta unui portar gras de primărie.
"Opoziţia nu vrea nici moartă să intre în Parlament, dacă nu pleacă preşedinta Camerei.
"Şi tabloul zugrăvit de Traian Băsescu e înfricoşător: criză, credibilitatea României e jos, avem nevoie repede de un acord cu FMI, deci avem nevoie de nişte legi, deci avem nevoie de un parlament funcţional, dar blocajul e total.
"Totuşi, în apelul său de pace, preşedintele nu pomeneşte problema, ceea ce e complet ilogic dacă dorea sincer reuşita acţiunii" - apreciază editorialistul.
"Stă ţara blocată din cauza Robertei?" - se întreabă şi Ion M. Ioniţă în Adevărul.
"Ar putea să se gândească să demisioneze" - sugerează jurnalistul, care continuă, citez din nou: "Ar salva partidul dintr-o situaţie delicată, ar arăta că nu se agaţă de scaun.
"Poate că Roberta Anastase, prinsă cu atâtea probleme, nu a luat în calcul această variantă. Bunii săi colegi de partid sau Traian Băsescu ar putea să-i sugereze delicat ce să facă."
În Evenimentul Zilei, Mircea Marian scrie despre "intelctualii lui Băsescu", despre care susţine că, citez "s-au rupt de masa PDL".
"Poporul pedelist s-a săturat de intelectualii şovăielnici şi cârcotaşi pe care Băsescu i-a băgat în acest partid.
"În partidul din care fac parte acum, nu mai au nicio opţiune. Vor fi debarcaţi până la alegeri, iar la proximul congres al PDL, cei care vor îndrăzni să candideze vor primi o lecţie aspră."
Editorialistul face diferenţa între intelectualii veniţi recent în partid şi membrii cuvechime, care, potrivit lui, "ştiu că voturile se câştigă cu bani, cu găini congelate, cu "muncă în organizaţia de bază", nu cu articole în revista "22" - conchide Mircea Marian.