Revista presei centrale, 9 martie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, şi Curentul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Martie 2010, 07:36
"Bir nou pe sănătate" - titrează JURNALUL NAŢIONAL, pe prima pagină. Obligat să aplice tot felul de taxe pentru a amâna intrarea în faliment a sistemului sanitar, Ministerul Sănătăţii ar urma să introducă totuşi sistemul de coplată a serviciilor medicale. Cei mai afectaţi vor copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Ministrul Sănătăţii spune că Banca Mondială şi FMI au impus introducerea coplăţii, iar Guvernul şi-a asumat-o. Potrivit proiectului privind coplata, consultaţia la medicul de familie ar putea costa 5 lei, 10 lei la specialist şi 100 de lei pentru o săptămână de spitalizare. Vizita la domiciliu a medicului de familie, după orele de program, va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în secţiile de urgenţă din spitale în cazul pacienţilor care nu reprezintă urgenţe medicale vor fi taxate cu 20 de lei.
Şi pentru că se tot anunţă taxe noi, s-ar putea să nu mai avem de unde le plăti. Pentru că, după cum scrie şi cotidianul AZI, în prima lună a anului, salariul mediu net a scăzut cu 3,5 la sută faţă de decembrie 2009.
Chiar în ziua în care Bechtel anunţase concedierea a 1.900 de angajaţi, Guvernul i-a convins pe americani să lucreze pe datorie la Autostrada Transilvania, urmând să finalizeze în acest an 20 km. - scrie GÂNDUL. Datoria statului către Bechtel se ridica, la începutul anului, la 200 milioane de euro, din care 50 de milioane au fost plătite în februarie şi alte 60 vor fi achitate în aprilie.
EVENIMENTUL ZILEI a depistat un conflict de interese la Compania de Drumuri - CNADNR: Ovidiu Barbier - administrator şi asociat al unei firme abonate la contractele cu statul - a fost numit director coordonator proiecte variante ocolitoare în cadrul companiei. Mai mult, noul director va coordona tocmai activitatea în care firma sa are contractele încheiate cu CNADNR. Contactat telefonic, Ovidiu Barbier a recunoscut că este membru PDL de circa 10 ani, dar a susţinut că nu se află în conflict de interese.
Despre o altă numire, cel puţin ciudată, scrie ADEVĂRUL. Chirurgul Gheorghe Neaţă este de ieri noul manager al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, după ce în 2005 a fost condamnat pentru malpraxis. El a fost obligat de justiţie să plătească daune materiale unui pacient pe care l-a lăsat paralizat în urma unei operaţii. Tot în ADEVĂRUL puteţi citi despre citez "Regina ţiganilor, care a găurit bugetul Regatului Unit". Românca de origine romă, Lavinia Olmazu, angajată a Primăriei din Londra, a fost arestată în Anglia, pentru că a ajutat 172 de romi să încaseze ilegal ajutoare sociale de 2,9 milioane de euro.
CURENTUL scrie "Oprescu aruncă 14 milioane de euro pentru repararea fântânilor arteziene, deşi se vaită că nu mai are bani pentru subvenţii la căldură şi transportul în comun".
ROMÂNIA LIBERĂ încearcă un răspuns la întrebarea: "La cine sunt cheile de la economia Moldovei?" Afacerile din Republica de peste Prut sunt controlate în mare parte de fiii unor foşti preşedinţi şi ai unor ex-premieri. Cei mai cunoscuţi oligarhi de peste Prut sunt Oleg Voronin şi Chiril Lucinschi, fiii unor foşti presedinţi, precum şi fostul premier Ion Sturza. Miliardarii moldoveni îşi datorează succesul, în principal, legăturilor strânse cu puterea sau cu fostul KGB. Aproape toti oligarhii moldoveni au ori au avut afaceri in Romania. Relaţiile dintre România şi Republica Moldova nu vor putea ocoli interesele oligarhilor de peste Prut - scrie ROMÂNA LIBERĂ, unde găsiţi, de asemenea, detalii interesante despre averile celor mai bogaţi moldoveni.