Revista presei centrale, 22 februarie
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, Gândul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Februarie 2010, 09:11
Ziarele începutului de săptămână acordă spaţii ample Congresului PSD, desfăşurat sâmbătă.
"Micul Titulescu preia frâiele PSD" - Jurnalul Naţional. "Ponta, garantat Năstase, l-a bătut pe Geoană, garantat Vanghelie" - Gândul. Adevărul : "Preşedintele de la trei dimineaţa". România Liberă : "Iliescu a decis - Victor Ponta, noul preşedinte al PSD" şi Evenimentul Zilei : "PSD, un dosar greu pentru procurorul Victor Ponta".
Acesta este spectacolul titlurilor din ziarele de astăzi, urmează detaliile.
Cum a fost? Jurnalul Naţional : la congresul descântat toată ziua de un grup de vrăjitoare mov care au stat în faţa Complexului Romexpo şi decorat din belşug în violet prin hainele multora dintre participanţi, Geoană a pierdut funcţia de preşedinte al partidului.
Comparaţii cu evenimente recente? Da, în Adevărul : Ponta şi-a devansat contracandidatul cu 70 de voturi. Cifra şapte pare ghinionistă pentru Geoană, care pierduse prezidenţialele, în decembrie, la o diferenţă de aproape 70.000 de voturi.
Care a fost "misterul Congresului"? Răspunde Gândul : jocul lui Cristian Diaconescu, pe care nu l-a înţeles nimeni. Sau - cum tot Gândul zice - nimeni nu a înţeles "ce a fost în capul lui Cristi" când s-a retras şi şi-a oferit serviciile lui Geoană.
Ce a mai contat la scorul final? Ameninţările formulate de fostul preşedinte Ion Iliescu, cel care se retrăsese ostentativ din toate funcţiile deţinute în partid, au dat rezultate - crede România Liberă. Şi discursul lui Iliescu la congres a fost categoric în favoarea "micului Titulescu".
Şi, în fine, ce urmează? Evenimentul Zilei apreciază că noul preşedinte al PSD va avea o misiune dificilă în a-şi impune autoritatea, prins între dorinţa de revenire a "vecii gărzi" şi ostilitatea grupării Vanghelie.
De pe scena internaţională, Adevărul notează că "Bruxelles-ul a dat în mintea copiilor". Comisia Europeană a alocat mulţi bani pentru editarea unei cărţi de benzi desenate, în care funcţionarii europeni sunt prezentată ca nişte eroi care luptă să salveze planeta, un fel de Piff (sau Rahan, mai degrabă) de pe vremuri.
Şi mai scriu ziarele de astăzi - Gândul chiar îşi deschide ediţia cu asta - despre un nou succes al filmului românesc. Regizorul Florin Şerban se întoarce de la Berlin, care nu este deloc un festival oarecare, cu două premii pentru filmul său "Eu când vreau să fluier, fluier". Criticii spun chiar că filmul românului "deschide noi perspective în cinematografie". De urmărit.