Revista editorialelor, 9 ianuarie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 09 Ianuarie 2010, 10:00
După ce, cu doar două zile în urmă, ziarele criticau "taxa pe fast-food", astăzi este luată în vizor o altă intenţie a guvernului : impozitarea drepturilor de autor.
Biruri mai mari pe drepturile de autor - titrează Evenimentul Zilei. În câteva luni, sute de mii de artişti, ziarişti, inventatori, dar şi avocaţi vor fi obligaţi de stat să cotizeze şi la bugetul de pensii.
Ministerul Muncii a modificat proiectul legii pensiilor şi a inclus în rândul veniturilor din care se reţine contribuţia la asigurările sociale atât drepturile de autor, cât şi pe cele din convenţiile civile şi contractele de colaborare.
Jurnalul Naţional este şi mai vehement şi loveşte explicit în ministrul de la muncă: Această măsură propusă de Mihai Şeitan, ajuns demnitar printr-un concurs nefericit de împrejurări într-un guvern paralizat de criză, ţinteşte explicit blocarea activităţilor din mass-media, edituri şi instituţiile artistice.
La fel crede şi jurnalistul Cătălin Tolontan, care declară pentru Evenimentul Zilei : "Emil Boc se răzbună pe ziare aşa cum se luptă ciocănitoarea Woody cu creanga de copac, pe care o taie fără să-şi dea seama că va cădea împreună cu ea".
Adevărul scrie astăzi despre românii blocaţi în viscolul britanic.
Şapte conaţionali au rămas de miercuri până vineri pe aeroportul Gatwick din Londra, din cauza vremii rele. Adevărul notează că Vestul trece prin cea mai grea iarnă din 1980 încoace.
În Marea Britanie, de pildă, unde cei 7 au avut necazuri, guvernul a decis să raţionalizeze gazele naturale şi sarea pentru şosele.
Altfel, piaţa imobiliară rămâne blocată şi anul acesta (constată Evenimentul Zilei), fermierii mor fără subvenţii (tot Evenimentul), românii dau năvală să se vaccineze, speriaţi de decesele provocate de gripa nouă (notează Jurnalul Naţional), în vreme ce Adevărul scrie despre viteza de atac a bolii şi despre cum o firmă de asigurări a şi inventat poliţa pentru gripă porcină, ca supliment la asigurarea pentru accidente.
Rămânem, pentru final, la Adevărul. Ziarul observă cum, în România, hainele de firmă rămân scumpe chiar şi în acestă perioadă de reduceri.
Dar nu reprezentanţii firmelor de fiţe sunt de vină - spune un specialist în marketing. Ei ţin preţurile foarte mari (chiar când zic că fac reduceri) întrucât sunt siguri că rafturile le vor fi golite de... românul snob, specie - au observat ei - foarte bine reprezentată în peisaj.