Revista editorialelor, 9 decembrie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Ziua, Adevărul şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 09 Decembrie 2009, 08:41
În Jurnalul Naţional, Ion Cristoiu încearcă să demonstreze cum a câştigat Băsescu pe mâna adversarilor. "Candidatul Traian Băsescu a fost preşedinte al României.
Partidul său, PD-L, s-a aflat la guvernare. Şi cu toate acestea, atât Traian Băsescu, cât şi PD-L, au avut imaginea de forţe aflate în opoziţie, gata să fie strivite de o forţă înfricoşătoare. Cum s-a ajuns la această situaţie? Prin greşeala imensă a coaliţiei politico-mediatice de a face din Traian Băsescu şi din PD-L o victimă." - scrie Ion Cristoiu.
Eliade Bălan priveşte spre "Apusul de soare din Kiseleff" şi zice: "Dacă doreste să ramână politician, Mircea Geonaă trebuie să nu mai joace după partitura lui Hrebenciuc, Dragnea şi a altor tovarăşi interesaţi, se pare, de înlocuirea sa din funcţia de preşedinte al PSD. Mă tem că, dacă nu schimbă rapid direcţia de mers, unii dintre şefii de filiale PSD, care văd că sunt pe cale să piardă totul, vor ajunge să recunoască public că Traian Băsescu a câştigat chiar pe bune." - apreciază editorialistul.
În Ziua, Sorin Roşca Stănescu vede în viitor doar "o criză şi mai mare". "PSD atacă, la Curtea Constituţională, rezultatul alegerilor. Dacă se decide invalidarea, urmează reluarea procesului electoral. Şi abia apoi vom putea prognoza distanţa care ne separă până la depăşirea crizei politice şi economice. Dacă, dimpotrivă, vom avea un verdict al Curţii Constituţionale de validare a rezultatelor, atunci Traian Băsescu îşi va începe un nou mandat de cinci ani. Evident, printr-o criză."
Cât priveşte instalarea rapidă a unui guvern legitim, Ion M. Ioniţă scrie în Adevărul că "Soluţia este în mâinile lui Băsescu. În timp ce Negoiţă este în continuare premier desemnat, poporului i se mai dă de înţeles că s-a scos la licitaţie postul de prim-ministru. Şi Traian Băsescu, şi PSD se dau de ceasul morţii de dragul liberalilor. Dar, nici măcar Traian Băsescu nu poate nominaliza doi prim-miniştri în acelaşi timp. Mai întâi trebuie rezolvată problema cu Negoiţă. El poate merge mai departe sau îşi poate depune mandatul. În ambele variante, nu va acţiona fără indicaţiile Cotrocenilor."
În editorialul cu titlul "Crinul galben", din Gândul, Cristian Tudor Popescu analizează situaţia liberalilor, care au fost aliaţi cu PSD în campanie şi sunt curtaţi de Traian Băsescu să intre la guvernare alături de PDL. "Soluţia corectă, morală şi în respectul interesului naţional pentru PNL, mi se pare cea formulată de senatorul Haşotti: rămânerea în opoziţie şi susţinerea parlamentară pentru un guvern PD-L şi premierul propus de Traian Băsescu." Pentru că Antonescu a spus ieri că liberalii ar putea guverna alături de PDL-işti, doar dacă vor avea premierul, Cristian Tudor Popescu scrie în continuare: "Fireşte, ceea ce face acum Crin Antonescu este politică. Liderul liberal rămâne un om inteligent, charismatic, nu regret că l-am votat, îi urez în continuare succese maxime, dar iluziile mele morale în legătură cu d-sa au luat sfârşit. Oricum, îi mulţumesc pentru aceste două săptămâni în care am văzut un crin alb. Acum e tot crin, dar galben. Voi folosi amintirea acestor două săptămâni ca pe o pastilă antidepresivă în frumoasele vremuri care ne aşteaptă."