Revista editorialelor, 8 septembrie
Editoriale din România liberă, Evenimentul Zilei şi Gândul.
Articol de Ciprian Sasu, 08 Septembrie 2010, 08:17
Care va fi soarta guvernului, este întrebarea la care încearcă să răspundă astăzi în GândulRodica Ciobanu. Jurnalista vorbeşte despre viitorul Executivului în contextul moţiunii de cenzură cu care îl ameninţă Opoziţia. O recentă breşă din PDL favorzează moţiunea ca şi faptul că Executivul nu mai are sprijinul total al preşedintelui care a cerut prin emisari în loc de remaniere un Cabinet Nou. Incertitudinile cu privire la intenţiile şefului statului şi a propriului lor viitor a încolţit în mintea pedeliştilor iar dorinţa de a se salva în Opoziţie va fi la unii dintre ei mai puternică decât solidaritatea cu echipa Boc, consideră jurnalista.
De ce este mai adâncă criza economică în România decât în alte părţi? Ion M. Ioniţă are un posibil răspuns în Adevărul. "Nu numai pentru că „ticăloşii" , între care s-au situat cu voioşie şi parlamentarii PDL, au cumpărat voturi cu bani de la buget, scrie jurnalistul, ci pentru că incompetenţa, impostura şi obedienţa sunt criteriile de promovare în funcţii de conducere. Cu alte cuvinte, conchide analistul, în România, orice prost fudul are în raniţă bastonul de mareşal dacă slujeşte pe cine trebuie.
Vlad Macovei este mai optimist şi are un titlul îndemn în editorialul pe care îl semnează în Evenimentul Zilei - Hai să creştem economic. Analistul a găsit câteva soluţii de stimulare economică între care enumeră o mai bună relaţie cu China, dezvoltarea Agriculturii şi a absorbţiei de fonduri europene în domeniu sau să convingem marile companii străine care activează în România să nu plece.
Două subiecte sociale la final în editorialele de astăzi. Razvan Belciuganu vorbeşte în Jurnalul Naţionaldespre pensiile militarilor. Ceea ce guvernanţii ar fi cazul să conştientizeze este faptul că umilirea, prin simplul plimbat pe la ghişee al pensionarilor militari, ca să nu mai vorbim despre esenţa recalculării, este receptată ca atare de zecile de mii de cadre militare în rezervă şi în retragere. Iar aceasta produce efecte în lanţ, fisurând exact zone de coagulare ale naţiunii române, scrie jurnalistul.
Tot despre cozi şi înRomânia Liberă. Cozile virtuale însă la care se încolonează mai nou românii nemulţumiţi. Mai exact, Gabriel Bejan vorbeşte despre amploarea neaşteptată pe care a căpătat-o protestul clienţilor nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de bănci. Ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toţi prestatorii de servicii din România, crede editorialistul. Asta pentru că, în ultimii 20 de ani, aceştia s-au obişnuit să încalce principiul de bază care guvernează relaţia client-furnizor şi anume - contractul este o înţelegere din care ambele părţi trebuie să câştige.