Revista editorialelor, 8 decembrie
Editoriale din Gândul, Ziua, Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 08 Decembrie 2009, 09:02
Editorialiştii ziarelor centrale analizează "cum a fost" şi încearcă să anticipeze "ce urmează".
Cristian Tudor Popescu revine, în editorialul din Gândul, la reacţiile celor doi candidaţi de duminică seara, pe care le critică în egală măsură.
Dacă ar fi să-i numărăm pe românii care l-au votat pe Geoană pentru Geoană, acesta nu aduna nici 30 la sută, cât a luat în primul tur. O minimă conştiinţă ar fi trebuit să-l oprească de la ţopăială, îmbrăţişări, mâini fluturate pe sus şi prezentări de cravate, chiar şi dacă ar fi câştigat în mod real.
De cealaltă parte, declaraţia lui Traian Băsescu făcută incorect, cu 4 minute înainte de închiderea urnelor, deschide perspectiva clară a unui mandat identic cu primul. Aceeaşi postură agresivă, resentimentară, cu acuze şi insulte.
Cristian Tudor Popescu continuă: "Dl. Geoană iese acum şi spune că PDL a furat alegerile. Nu ştiu pe ce se bazează, dar, dacă e aşa, fără îndoială că n-a furat mai mult decât PSD".
Şi George Scarlat respinge, în Ziua, varianta alegerilor furate. Fraudele s-au anulat reciproc: a dat PDL un kil de ulei, a dat şi PSD unul de zahăr. Românii de afară au votat întotdeauna anti-PSD, preferându-i pe Ion Raţiu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu.
În Basarabia, Mircea Geoană a pierdut întrucât propunea aiuritor loteria vizelor pentru moldoveni. Acuzele învinşilor la adresa românilor din străinătate sau a basarabenilor sunt de-a dreptul antinaţionale - zice George Scarlat.
Ce urmează după 6 decembrie? Editorialistul ziarului Evenimentul Zilei, Călin Hera crede că, dacă îi pasă de ceea ce va lăsa în urmă, preşedintele reales va trebui să înveţe că pot exista oameni onorabili care au, pur şi simplu, altă părere decât el.
Jumătate dintre voturi i-au fost, totuşi, împotrivă. Români sunt şi cei care au votat altfel.
Florin Negruţiu plusează în Gândul : acum, că nu mai are nicio miză electorală, Traian Băsescu are şansa să fie preşedintele care n-a fost, dacă va înţelege că votanţii lui Mircea Geoană sunt la fel de importanţi ca proprii votanţi, că au aceleaşi probleme, că vor acelaşi lucru.
Încheiem cu textul lui Laurenţiu Ciocăzanu din Adevărul. Am fost spectatorii unei bătălii surde, isterice şi parcă infinite. Părea că ne-am teleportat înapoi în timp, în anii 90, când ura împărţea pumni, bani şi acuzaţii despre moşieri, droguri sau dolari falşi. În fine, bine că s-a terminat - scrie Laurenţiu Ciocăzanu. Dacă s-o fi terminat