Revista editorialelor, 7 decembrie
Articole din Gândul, Cotidianul, România Liberă, Adevărul şi Ziua.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Decembrie 2009, 09:35
După cum scrie în Gândul, Cristian Tudor Popescu crede că a dispărut fenomenul numit "Votul mesianic". Sunt în minoritate cei care au votat cu credinţa că după această alegere, câştigătorul va face minuni, va alunga urâţii din ţară şi va "salva" România. Funcţionează principiul regretului minim: măcar să nu fie mai rău. Spuneam vineri că în acest scrutin emoţional se alege între frică şi ură. În ultimul moment, între frică şi ură s-a strecurat prostia." Luând în calcul ambele variante, dat fiind scorul strâns al celor doi, Cristian Tudor Popescu conchide, citez: "De fapt, bătălia se dă între Traian Băsescu şi Crin Antonescu. Dacă Geoană câştigă, trebuie să îi ridice o biserică lui Crin Antonescu. Dacă Băsescu câştigă, trebuie să-i mulţumească din inimă lui Geoană."
Bogdan Teodorescu revine, în Cotidianul, asupra episodului vizita lui Geoană la Vântu şi apreciază că această eroare de campanie a bulversat, în primul rând, electoratul adus de Crin Antonescu, electorat care, oricum, a acceptat destul de greu susţinerea liderului social democrat. În ultimele zile de campanie, Antonescu a depus un efort remarcabil să-şi remobilizeze votanţii, probabil enervaţi de ceea ce au văzut la televizor. Dacă a reuşit, Geoană va fi preşedinte. Dacă nu, cel mai probabil vom sta încă cinci ani cu Băsescu. Oricum, indiferent de rezultat, modul în care a fost administrată întâlnirea Geoană-Vântu a însemnat una dintre cele mai mari greşeli de campanie pe care le-am văzut vreodată în România şi în lume." - conchide Bogdan Teodorescu.
În România Liberă, Cristian Turturică se întreabă dacă noi, alegătorii am înţeles ceva din aceste alegeri. Cât despre politicieni, editorialistul consideră că "Dacă vom continua să acceptăm fără să protestăm modul în care îşi promovează interesele personale sau de partid, nu se vor schimba niciodată. Dacă nu îi vom sancţiona - prin scrisori, pichete, demonstraţii, marşuri - de câte ori abuzează de puterea lor, se vor simţi încurajaţi să o facă mai departe. Chiar dacaă va fi ales omul pentru care am votat sau adversarul său, va depinde şi de noi ca mandatul acestuia să fie mai bun decât ne aşteptaăm sau mai puţin rău decât ne temem" - încheie Cristian Turturică.
Indiferent de cine va ieşi preşedinte, Ovidiu Nahoi trage un semnal de alarmă în Adevărul: "Tăvălugul vine. Realităţile economice, zăgăzuite în acest an electoral, se vor năpusti peste noi ca un tsunami. Dacă preşedintele nu va reuşi să unească naţiunea, se va trezi pe o coajă de nucă, împreună cu câţiva ai lui, puţini câţi vor mai fi rămas. Ei vor înţelege atunci, îngroziţi, că victoria de ieri nu a fost decât un cadou otrăvit din partea zeilor care vor să se distreze."
În Ziua, Cristian Unteanu îndeamnă "Gestionaţi România, nu ura!". Teoretic, într-o tară normală la cap, de azi viaţa ar trebui sa reintre în normal şi din mizeria acestei dramatice şi stupefiant de veninoase campanii electorale să nu mai ramână decât amintirea afişelor care, după obiceiul locului, vor urma să putrezească în linişte pe toate gardurile. Mesajul de la Cotroceni va trebui sa fie complet diferit decât cel de pana acum, să vina în sensul construcţiei şi viziunii pe termen lung, pentru interesele reale ale unui popor şi nu ale camarilelor politice care, cu siguranţă, vor vrea să profite la maximum de noile oportunităţi, sărind la jugulara adversarilor şi scoţându-i din jocurile profitabile. Dacă va fi aşa, vom avea o şansa. Dacă nu, România va rămâne o ţară excentrică, care nu ştie decât lecţia trecerii de la o criză la alta, indiferenta, cumplit de indiferentă faţă de propriul său destin naţional."