Revista editorialelor, 6 iulie
Editoriale din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 06 Iulie 2010, 09:44
Toate editorialele din ziarele de astăzi analizează implicaţiile inundaţiilor din ultima perioadă : ce e de făcut să ne apărăm de Dunăre, măcar, cum au reacţionat autorităţile şi - într-un sens mai larg - noi toţi, ca popor.
Situaţia la care s-a ajuns - când locuitorii de pe malul tulcean al Dunării se opun spargerii digului de la Cotu Pisicii, care ar îndepărta pericolul inundării Galaţiului, dar ar revărsa fluviul peste ei - este analizată de Sorin Ioniţă în Evenimentul Zilei.
Dacă ajungi să inunzi oraşe şi sate, cu consecinţe economice importante, e clar că ar trebui să existe un plan B de dat drumul apei în incinte unde există culturi agricole, pagubele fiind astfel mai mici.
Dar planul trebuie să includă şi un sistem funcţional de compensări rapide pentru proprietarii acestor terenuri, care altfel se vor opune, chiar cu bodiguarzi înarmaţi, spargerii digurilor.
Întrebarea lui Sorin Ioniţă este : există asemenea planuri, bazate pe asigurări şi contracte negociate prealabil între judeţe? Dacă nu, de ce ne mirăm că fiecare îşi apără interesul?
Elena Vijulie deplânge, în România Liberă, faptul că numai astfel de nenorociri ne mai adună într-un efort comun.
În rest, situaţia de acum developează o dată în plus faptul că suntem singuri şi am devenit egoişti.
Nu mai avem nici o direcţie împreună - scrie jurnalista - nici un model, am rămas noi cu noi înşine, rudimentari, îndârjiţi, plini de suspiciune, cu legea politizării absolute în loc de politici publice.
"Preşedintele şi inundaţiile" - poate fi genericul mai multor editoriale din ziarele de astăzi.
Sabin Orcan de la Adevărul constată că şeful statului se răsteşte din ce în ce mai nervos la cei care-l trag de mânecă, fie sindicalişti, fie sinistraţi.
Editorialistul crede că explicaţia vine de acolo că preşedintele nu mai are nevoie să câştige simpatia maselor, pentru că nu mai poate candida la un nou mandat.
Miruna Munteanu scrie în Jurnalul Naţional că atacurile preşedintelui la adresa presei mogulilor, care "sabotează încrederea populaţiei în administraţie", sunt o obişnuinţă, dar noutatea absolută o constituie blamarea victimelor.
Preşedintele este cel supărat pe sinistraţi şi le cere socoteală - şi nu invers.
În fine, editorialistul ziarului Gândul, Marius Niţu observă că Traian Băsescu vorbeşte mult şi pentru că s-a dus acolo, la faţa locului, în vreme ce Ponta şi Antonescu sunt chibiţi care văd inundaţiile din fotoliu.
Asta e, nu e an electoral, nu se mai poartă ajutoarele de partid. Oricum, filosofia tratării fenomenului este aceeaşi pentru toţi - încheie Marius Niţu.
Şi această filosofie se rezumă astfel : apa trece, gargara rămâne.