Revista editorialelor, 6 ianuarie
Editoriale din Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Ianuarie 2010, 08:52
Din Gândul, Marius Niţu priveşte circumspect către buget şi scrie despre ceea ce el numeşte filosofia găurii. "Planul anticriză al guvernului Boc constă într-o jonglerie cu găuri, iar ministrul Elena Udrea exemplifică perfect acest lucru.
Strategia constă în prezentarea găurilor mici, umplerea lor şi ignorarea găurilor mari. Gaura mare constă în faptul că ministerele Transporturilor şi al Dezvoltării Regionale şi Turismului, adică tocmai cele care ar trebui să asigure relansarea economică prin investiţii masive de stat, au bugete mai mici.
Gaura mititică descoperită de Elena Udrea e faptul că turiştii nu prea au unde să se distreze. De aceea, din banii aceia mai puţini, ministrul vrea să construiască câteva săli de sport prin staţiuni şi un teren de golf cu 18 găuri la Snagov, "ca să producem bani". "Dar, în România, panglicile noi sunt întotdeauna mai importante ca găurile vechi." - conchide editorialistul.
"Partidele româneşti au preferat să excludă exerciţiul gândirii din programul lor zilnic." - este concluzia la care a ajuns Ion M. Ioniţă, în Adevărul. Şi explică: "s-au promovat mardeiaşii de campanie, clovnii, şefii de gaşcă capabili să schimbe la colţul străzii teancuri de bani, contra teancuri de voturi. Doctrina, principiile şi valorile au ajuns cuvinte cu care te faci de râs. Ce a fost ieri de stânga e azi de dreapta, dar Dumnezeu ştie ce mai înţeleg partidele politice din noţiunile de „dreapta" şi de „stânga". Doctrina-tomberon, după care partidul înghite orice, numai să-i iasă de un bacşiş, a devenit universală şi la stânga, şi la dreapta."
Ca o rază de speranţă, editorialistul remarcă reacţiile recente ale unor intelectuali din partide faţă de modul dâmboviţean de a face politică: "Cristian Preda (PDL) are curajul, într-o formaţiune care nu agreează deloc dezbaterea internă, să-i atragă atenţia lui Honorius Prigoană să o lase mai moale cu sloganurile pe care nu le înţelege.
Cu alte cuvinte, modernizarea statului nu trebuie să ajungă una dintre ultimele fiţe de Dorobanţi şi nici refren de manele. Referindu-se la PSD, Adrian Năstase constată, în primul rând, incapacitatea partidului de a propune idei şi de a susţine proiecte."
Despre mişcările provocate în partidul aflat la guvernare după desemnarea lui Prigoană Junior să candideze la Parlament în sectorul unu, scrie şi Vlad Stoicescu în Evenimentul Zilei. El crede că "Reforma fundamentală ar trebui să înceapă în laboratoarele care au furnizat României preşedinţi, miniştri, primari, administratori. În Aleea Modrogan sau pe şoseaua Kiseleff asta ar echivala însă cu apocalipsa."