Revista editorialelor, 6 decembrie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Decembrie 2010, 08:26
Eterna problemă a corupţiei este abordată de Liliana Ruse, în Gândul. Jurnalista constată, citez: "La 6 ani de la promisiunea de a-i trage pe "băieţii" corupţi în ţepe, în Piaţa Victoriei, Băsescu şi PDL au adus România înapoi de unde au luat-o.
"Nimic nu deosebeşte guvernarea actuală de cea a lui Năstase şi PSD. Justiţia e la fel, politicienii de la putere se îmbogăţesc din contracte cu statul, clientela politică dă iama prin judeţe, Legislativul blochează dosarele parlamentarilor, iar de la Bruxelles se înteţesc criticile privind corupţia la nivel înalt. Singura diferenţă ar fi că în PSD nu se discuta niciodată despre corupţie.
"PDL practică, în schimb, terapia prin vorbire. Periodic, cineva din eşaloanele inferioare deplânge public starea partidului. Rămâne problema celor înşelaţi de discursul anticorupţie al lui Băsescu. Măcar pentru ei, preşedintele ar trebui să înceapă curăţenia în PDL, pregătind nişte ţepe pentru guvernanţi." - recomandă Liliana Ruse.
"Problema ţigănească - o diversiune oribilă a PDL" - am citat titlul editorilului Ioanei Lupea din Evenimentul Zilei, dedicat iniţiativei deputatului Silviu Prigoană de a reveni la denumirea de ţigan, în loc de rom, pentru că s-ar confunda cu denumirea de român.
Citez din editorial: "Puterea a ales ţapul ispăşitor pentru propriile ei eşecuri. Odată canalizată mânia generală asupra romilor, partidul lui Traian Băsescu şi al lui Emil Boc nu este obligat să vorbească despre dosarele deschise aproape lunar de DNA pe numele vreunui lider al partidului de guvernământ. Dezbaterea rom-ţigan, falsă şi diversionistă, nu spune nimic despre romi, ci despre problema noastră identitară, a românilor majoritari".
În Adevărul, Ovidiu Nahoi încearcă să spulbere mitul care spune că "românii sunt leneşi". Jurnalistul apreciază că atunci când cineva va spune că românii sunt leneşi îi va jigni pe toţi aceia care muncesc din greu în România şi în afara ei... şi apoi se întreabă, citez: "Oare ei sunt problema societăţii româneşti? Sau aceia care trebuie să-i organizeze şi să dea un sens muncii lor? România a dat în ultimii 20 de ani sute şi sute de mii de IT-işti, de muncitori în construcţii, ingineri, medici, asistente medicale, cercetători. A dat puţini antreprenori de top. Şi, practic, niciun om politic cu viziune. Aşa că, înainte ca românii să fie problema României, să ne uităm puţin la liderii lor, la oamenii politici, la manageri!" - am încheiat citatul.
În Jurnalul Naţional, Adrian Vasilescu ne spune "de ce vom încheia anul 2010 în recesiune", şi anume: "păcatelor ştiute li s-a adăugat şi seceta cumplită din vară, urmată de inundaţii.
"Creşterile din industrie nu au fost însoţite de investiţii în infrastructură, care ar fi impulsionat relansarea construcţiilor. Iar dacă luăm în calcul şi cele cinci procente legate de coada TVA, începând din iulie, conjugate cu amputările de salarii, aproape că am completat tabloul principalelor cauze ale întârzierii României în zona de risc. Bătălia pentru un PIB cu semnul plus o reportăm în 2011.
"Nu va fi însă uşor de câştigat. Dezlegarea câinilor concurenţei e unica şansă. Cu aliaţi puternici, însă: înstăpânirea Legii, care să-i lecuiască pe tunari, şi un demers educaţional în forţă, la care să se înhame întreaga societate civilă, de la preoţii şi învăţătorii de ţară la elita academică." - este sfatul lui Adrian Vasilescu.