Revista editorialelor, 4 martie
Editoriale din Gândul, Românmia Liberă şi Adevărul.
04 Martie 2010, 12:30
În Gândul, Liliana Ruse lansează un apel - "Alo, 322, luaţi-l pe Geoană înapoi!" şi scrie: Mi-l imaginez pe Mircea Geoană după votul de suspendare/revocare a sa de la şefia Senatului. Ţopăie, ridică mâinile. "E o zi frumoasă pentru democraţia românească. Am avut şi emoţii. E victoria lui Crin în aceeaşi măsură cu este victoria mea. Mihaela, dragostea mea..." Trecutul găseşte uneori modalităţi de a se răzbuna urât.
În 2007, coaliţia celor 322, în frunte cu Geoană, îl suspenda pe şeful statului pentru încălcarea Constituţiei şi abuz în funcţie. Ei nu voiau să-l înlăture pe Traian Băsescu de la Cotroceni, ci să reteze picioarele jilţului prezidenţial. Acum, pentru Băsescu şi PD-L a venit momentul revanşei. Este posibil ca manevra PD-L să izbutească, ignorând legea şi profitând de colaboraţionismul unor pesedişti dornici şi ei de răzbunare sau de funcţii. Partidul de guvernământ va avea la Senat un şef mai prietenos, independenţii vor primi locuri în comisii şi în conducerea Parlamentului. Pe Geoană nu-l va regreta nimeni, încheie Liliana Ruse.
Editorialul Sabinei Fati din România Liberă este intitulat "Băsescu – atac energetic la Marea Neagră". România încearcă să ţină piept jocurilor energetice care se fac acum în regiunea extinsă a Mării Negre. Trage de timp în discuţiile cu ruşii, dar proiectează cu extravagantul preşedinte Nursultan Nazarbayev o nouă rută, astfel încât petrolul kazah să nu ajungă în Europa doar prin conductele controlate de Federaţia Rusă. Labirintul pontic este încă primejdios, pentru că din punct de vedere energetic este dominat de Rusia, iar România trebuie să ştie cum să-şi construiască partida la Marea Neagră.
În Adevărul, Adrian Halpert descrie "Democraţia, versiunea 2.0". Prinşi în nimicurile noastre zilnice, avem prea puţin timp să ne ridicăm ochii din pământ. Multe ştiri trec pur şi simplu pe lângă noi. Un exemplu este informaţia potrivit căreia în Statele Unite s-a deschis calea către candidatura corporaţiilor la funcţii publice. Cotidianul „New York Times" scria că o companie de peste Ocean a decis să facă ceea ce ei au numit „următorul pas în democraţie", respectiv să candideze pentru un mandat în Congresul SUA! În context românesc pare o dezbatere picată din Lună, dar câţi dintre dumneavoastră puteţi nominaliza deputatul şi/sau senatorul care vă reprezintă circumscripţia electorală?, întreabă Adrian Halpert în Adevărul.