Revista editorialelor, 4 ianuarie
Articole din Gândul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Ianuarie 2011, 09:48
Editorialiştii ziarelor centrale comentează "întâmplările" începutului de an, de la declaraţiile oamenilor politici la veşnica aglomeraţie de pe Drumul Naţional 1.
Editorialistul EVENIMENTULUI ZILEI, Călin Hera face, în prima parte a textului său de astăzi, un rezumat al mesajelor de început de an lansate de principalii actori de pe scena politică. Şeful statului a încercat să afişeze un optimism rezervat, premierul Emil Boc a fost mai metaforic : "după vreme rea, va veni şi vremea bună". Liderul PNL, Crin Antonescu a spus că 2010 o să ni se pară un an bun dacă în 2011 rămân la putere aceiaşi oameni, iar preşedintele PSD, Victor Ponta - că are sufletul "destul de apăsat" de grija celor necăjiţi.
Dar dincolo de retorica politicienilor, aceste burice ale Pământului - zice Călin Hera - românii privesc viitorul cu rezerve. Previziunile macro le sunt indiferente; oamenii vor să ştie că îşi vor păstra locurile de muncă şi mai vor să aibă certitudinea că salariile nu vor mai scădea.
Florin Negruţiu pleacă, în editorialul său din GÂNDUL, de la faptul că preşedintele Traian Băsescu a revenit în Capitală, din vacanţa de la Predeal, cu elicopterul şi mărturiseşte : mi-am pierdut ani din viaţă pe Drumul Naţional 1. DN1 este drumul înjurăturilor noastre: cei care vin dinspre Ardeal îi înjură pe bucureşteni că dau buzna "la munte" şi le ocupă lor drumul; cei care vin dinspre Bucureşti îi înjură pe ardeleni că ţuşti şi ei spre Capitală; iar dacă apare vreunul din Constanţa, îl înjură toţi, că ce treabă are el aici, că de ce nu stă la vapoarele lui.
Pur şi simplu, pe acest drum nu are loc toată lumea. Şi atunci de ce nu este el nici în 2011 o prioritate pentru Ministerul Transporturilor? De ce de ani de zile statul îşi chinuie cetăţenii pe cei 55 de kilometri ai ruşinii dintre Braşov şi Comarnic? Pentru că - încheie Florin Negruţiu - domnilor din elicopter întotdeauna le va fi mult mai uşor să conducă poporul cu vorbe umflate decât să facă nişte amărâte de şosele.
Laurenţiu Mihu, de la ROMÂNIA LIBERĂ, revine astăzi la subiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului şi formulează mai multe întrebări. Ar trebui să fie Catedrala adevărata prioritate a Bisericii Ortodoxe Române? A reuşit Biserica să-şi ducă la bun sfârşit misiunea socială într-o Românie în care statul însuşi are mari restanţe la acest capitol?
Laurenţiu Mihu afirmă, în finalul editorialului său, că Biserica ar putea cu adevărat să pună o cărămidă la mântuirea sa şi la dezvoltarea societăţii dacă şi-ar folosi imensele resurse de care dispune într-un uriaş proiect social, de pildă, gândit la scară naţională, în loc să construiască o Catedrală, expresie, de fapt - crede jurnalistul - a ambiţiilor Bisericii de superputere în societatea românească.