Revista editorialelor, 31 decembrie
Articole din Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 31 Decembrie 2010, 11:09
Editorialiştii ziarelor centrale fac vineri o sinteză a anului de criză pe care îl încheiem - ei scriu despre incoerenţă în politică şi economie, despre scumpiri discreţionare operate de corporaţii şi bănci, despre ce e de făcut în 2011.
Editorialistul ziarului Adevărul, Liviu Avram pleacă de la protestul şoferilor faţă de scumpirile repetate ale benzinei şi de la cel al clienţilor băncilor, nemulţumiţi că acestea umblă la dobânzi şi comisioane după cum au chef, şi notează : "Câteva milioane bune de oameni, şoferi şi clienţi ai băncilor în cazul de faţă, se simt abandonaţi de cei pe care i-au ales să-i reprezinte, de politicieni, şi câţiva dintre ei declanşează, iată, aceste cruciade ale banilor mărunţi.
"Anvergura lor viitoare e greu de estimat, dar tâlcul le e deja limpede.
"Pentru a-şi vedea satisfăcute în mod rezonabil nevoi imediate şi concrete, cetăţenii încep să lase baltă clasa conducătoare şi să ridice garda către direcţia de unde simt instinctual că vine pericolul: corporaţii şi firme multinaţionale".
Dacă decuplarea dintre cetăţeni şi politicieni se adânceşte, efectele sunt previzibile - extinde Liviu Avram analiza : guvernul devine tot mai irelevant, la fel ca majoritatea care îl susţine în parlament, iar Opoziţia aproape că nici nu mai există.
Cum a fost 2010? "Un an şters şi gri, al supravieţuirii" - afirmă Florian Bichir chiar în titlul articolului său din Evenimentul Zilei.
Gri pentru că alb nu are cum să fie, din motive bine-cunoscute! Dar nici negru, pentru că nu s-au produs drame naţionale, cu toate că au existat reduceri salariale, tăieri bugetare, s-au luat soluţii tembele.
A fost un an şters - continuă jurnalistul - pentru că nu s-a întâmplat nimic remarcabil.
La scara istoriei, gafele lui Boc şi ale echipei sale, replicile politicienilor, ale lui Traian Băsescu vor fi ignorate.
Dealtfel, despre cum a fost condusă şi gestionată ţara în 2010, Florian Bichir vede asemănări clare cu un episod de acum aproape 100 de ani.
Trimis de Franţa ca să ajute la reorganizarea armatei române, în 1916-1917, generalul Berthelot a telegrafiat primul său raport la Paris, intrat în legendă: "Românii sunt admirabil de dezorganizaţi".
Nu învăţăm nimic din istoria asta blestemată, care se tot repetă. Şi se repetă pentru că noi nu ne schimbăm.
Ideea apare, altfel exprimată, şi în editorialul lui Cristian Câmpeanu din România Liberă.
Din laşitate, incompetenţă şi corupţie am amânat prea mult momentul unor hotărâri critice.
2011 va trebui să reprezinte momentul adevărului.
Apele politice şi economice trebuie să se limpezească, trebuie recuperată credibilitatea şi legitimitatea guvernării, pentru că - încheie Cristian Câmpeanu - trebuie să se dea un sens sacrificiilor populaţiei pentru a restaura speranţa pierdută în 2010.