Revista editorialelor, 30 noiembrie
Editoriale din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Noiembrie 2010, 08:09
Victor Rotariu ne spune în GÂNDUL "Ce nu a înţeles Băsescu: că într-un stat corupt nu poţi fi productiv". Citez din editorial: "De pe jilţul celei mai înalte funcţii publice, folosind un ton aspru şi atotştiutor, preşedintele României a explicat faptul că românii trăiesc prost pentru că muncesc prost. Într-un stat corupt, lipsit de o strategie economico-socială pe termen lung, sau de voinţa de a duce o astfel de strategie până la capăt, într-un stat fără autostrăzi şi în care o treime din economie face evaziune sub privirea neputincioasă a statului, nici nu poate fi vorba despre productivitate. În momentul în care statul îşi protejează angajaţii incompetenţi, care sunt plătiţi din banii celor din mediul privat, şeful acelui stat nu este în măsură să explice mediului privat cum stă problema cu productivitatea." - conchide editorialistul.
În JURNALUL NAŢIONAL, Miruna Munteanu analizează propunerea PNL-ului de introducere a sistemului de vot uninominal pur, în două tururi şi îi avertizează pe liberali să nu cadă în ispita sondajelor. "Sistemele de vot uninominal tind să reducă bătălia politică la numai doi jucători, fiindcă principiul proporţionalităţii nu mai funcţionează. Un partid votat de 20% din alegători se poate trezi, la limită, chiar în afara Parlamentului. O parte importantă a electoratului riscă să nu fie reprezentată în Legislativ." - explică jurnalista. Ea consideră că PNL pune interesul (de moment) al partidului mai presus de cel al alegătorilor şi că "regulile jocului democratic nu pot fi rescrise după cum bate vântul popularităţii." apreciază editorialista.
"Întoarcerea Moldovei pe orbita rusească reprezintă pentru România, ţară membru UE şi NATO, şi o ameninţare practică." - apreciază Sabin Orcan în ADEVĂRUL şi explică, citez: "Mă gândesc nu neapărat la nerezolvata problemă transnistreană, cu implicaţiile sale geostrategice, sau la riscul instabilităţii, la vreo nouă revoluţie pe străzile Chişinăului, ca în aprilie 2009, cât la contrabanda ce vine din Est. Fiindcă e greu de crezut că un regim antieuropean şi antiromânesc ar avea interesul să stopeze acest fenomen care afectează economia de dincoace de Prut, dar care-i îmbogăţeşte pe mulţi de dincolo de Prut. Între care, cu voia dvs., se numără şi câţiva dintre cei ce trag sforile în politică." - am încheiat citatul.
"Cine uneşte România?" se întreabă Călin Hera în EVENIMENTUL ZILEI, unde scrie, citez: "Situaţia politică de la Chişinău rămâne la fel de încurcată ca înainte de alegerile din 28 noiembrie. Cele trei partide parlamentare din Alianţa pentru Integrare Europeană vor căuta să extragă voturile necesare prin forţarea unor dezertări din rândul comuniştilor. Înainte de asta, însă, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu ar trebui să vorbească aceeaşi limbă şi să înceteze păruiala pentru nimic. Comuniştii şi-au depăşit bazinul electoral pentru că au acţionat ca un bloc unit, pentru că au făcut o campanie din uşă-n uşă, pentru că adversarii lor au pierdut prea multă vreme cu înţepături "între prieteni. La fel ca la Bucureşti, politicienii de la Chişinău păcătuiesc pierzându-se în detalii, orgolii şi tot soiul de provincialisme, lăsând undeva între paranteze scopul care contează." - conchide editorialistul.