Revista editorialelor, 30 aprilie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Aprilie 2010, 08:10
"Emil, nu ne îngropa-n atâtea veşti bune!" - se roagă Mircea Marian de premierul Boc, în Evenimentul Zilei.
Anul acesta nu va fi finalizat niciun kilometru de autostradă.
Guvernul a decis îngheţarea pensiilor şi salariilor, dar tot nu reuşeşte să diminueze semnificativ ponderea în buget a cheltuielilor de personal.
Şomajul continuă să crească, iar absorbţia fondurilor europene merge cât se poate de prost - „pentru că lucrăm cu români”, susţine premierul Boc.
Guvernul crede că a acoperit discuţia despre starea economiei şi criticile pe care chiar Băsescu i le-a adus cu poveşti despre modificarea Constituţiei.
Emil Boc ar trebui să-şi aducă aminte că şi Adrian Năstase a reuşit modificarea Legii fundamentale. Cu un an înainte de a pierde alegerile", avertizează editorialistul.
Emilian Isăilă scrie în Adevărul despre "bogaţi şi săraci".
"Românii sunt săraci. Ca număr de ore muncite pe săptămână suntem pe primele locuri în Europa şi, cu toate acestea, suntem foarte săraci.
"Mai mulţi politicieni au venit în faţa alegătorilor şi au promis că vor lupta cu acest flagel. Niciun politician n-a venit să ne explice, însă, de ce ne învârtim de douăzeci de ani în acest labirint al supravieţuirii de la o zi la alta.
"Ca întotdeauna, nu avem decât două soluţii: ne adaptăm - vom supravieţui ca indivizi şi ca naţiune, nu o facem - vom dispărea. Şi nu e chiar atât de greu să dispari în aceste zile.
"Priviţi la Grecia, care se zbate în vâltoarea falimentului. Toată creşterea economică a României din ultimii ani a fost pur fictivă, iar modelul de succes în afaceri a fost Gigi Becali, un speculator imobiliar lăudăros şi agresiv", susţine editorialistul.
"Prohodul privatizării" - este titlul editorialului semnat de Victor Ciutacu în Jurnalul Naţional, din care aflăm, citez că: "Videanu a pus un popă, fost şef al cimitirelor şi crematoriilor, şef la privatizare.
"Din perspectiva privatizării, putem să stăm liniştiţi. Administraţia portocalie mai are un pic şi scoate acest cuvânt şi din dicţionar, că din programul de guvernare şi din acţiunea publică l-au eliminat de-o bună bucată de vreme.
"Principala valenţă a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, unde a fost numit director fostul preot, a rămas cea de administrare.
"Adică, mai pe româneşte, controlul economiei de stat, de la numirile clientelei politice în funcţiile executive, consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor şi până la avizarea/semnarea/aprobarea contractelor comerciale.
"Toate regimurile politice, de orice coloratură ar fi ele, vin să se pricopsească. Nimeni nu se sfârtecă la guvernare de dragul poporului, fie el suveran sau nu. Şi toţi îşi numesc oamenii de încredere în funcţiile-cheie ale statului.
"Evident că pentru a face bani. Dar grava, insurmontabila problemă a acestui regim politic este lipsa totală a competenţelor, a oamenilor care să (şi) ştie meserie" - apreciază Victor Ciutacu.