Revista editorialelor, 3 septembrie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Septembrie 2010, 07:56
În EVENIMENTUL ZILEI, Silviu Sergiu analizează interdependenţa dintre guvernul PDL şi preşedintele Băsescu şi scrie, citez: "Rămânerea lui Emil Boc în fruntea guvernului va periclita serios şansele lui Traian Băsescu de a-şi păstra mandatul de preşedinte. Dacă situaţia economică nu se va îmbunătăţi, preşedintele va fi direct interesat să-l debarce pe Boc pentru a evita o eventuală suspendare şi, ulterior, demitere prin referendum. Rămânerea în funcţie a lui Emil Boc nu înseamnă decât prelungirea agoniei la capătul căreia nu-l aşteaptă decât un singur lucru: compromiterea publică totală."
Cristian Câmpeanu, în ROMÂNIA LIBERĂ apreciază, la rândul său, că nici o remaniere, oricât de consistentă, nu va salva nici guvernul Boc, nici PDL. Singura soluţie ar fi un nou cabinet, cu o credibilitate restaurată şi o legitimitate reînnnoită. Lipsa de viziune şi de strategie ar fi marele defect al cabinetului Boc, care, potrivit editorialistului, citez: "s-a predat unei mentalităţi contabile, în care nu contează decât balanţa dintre venituri şi cheltuieli".
Grigore Cartianu întreabă în ADEVĂRUL: "Cum ieşim din paragină?" "E jale prin satele României. Cât vezi cu ochii, ogoare nelucrate. În cazurile fericite, pe fostele mirişti pasc vite. Dar şi dobitoacele s-au împuţinat, iar terenurile agricole au fost cotropite de ciulini şi mărăcini. Guvernele au distrus cu temeinicie sufletul satului românesc. Au avut politici haotice sau n-au avut deloc. La baza milioanelor de hectare nemuncite stau două nenorociri: starea confuză a proprietăţii şi subvenţionarea fără cap. Soluţia ar fi creşterea simultană a impozitelor pe terenuri agricole şi a subvenţiei pentru lucrarea acestora. Astfel, proprietarii de pământ fie şi-ar lucra terenul, fie l-ar arenda sau l-ar vinde cuiva interesat să-l cultive. Dar e greu să guvernezi ţara şi, în acelaşi timp, să mai şi gândeşti un pic..." - conchide editorialistul.
Dan Constantin analizează, în JURNALUL NAŢIONAL, discursul rostit de preşedintele Traian Băsescu la reuniunea ambasadorilor României. Editorialistul apreciază felul în care preşedintele a prezentat relaţia cu Rusia şi pe care îl vede ca pe "un mesaj explicit pentru a scoate relaţiile cu Moscova dintr-o zonă conflictuală la care, culmea, ne-au împins "diplomaţii".
Creşterea interesului economic pentru zona China, Japonia, Coreea de Sud est văzut ca un alt punct forte al discursului prezidenţial ca şi menţionarea tabloului sumbru al stării din ambasade. Editorialistul spune că "Haosul din diplomaţia românească este rezultatul admiterii în acest corp de elită a unor persoane cu handicap profesional şi moral şi dă drept exemplu episoadele recente când s-a încercat trimiterea ca diplomaţi a unor personaje mondene. Şi Dan Constantin încheie, citez: "Dacă nu trântea la final cu mucii în fasole - făcându-l samsar de avioane pe ambasadorul Suediei - am fi crezut că Traian Băsescu îşi joacă rolul măcar în politica externă." - am încheiat citatul.