Revista editorialelor, 29 decembrie
Articole din Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 29 Decembrie 2010, 10:45
Situaţia economică şi politică a României - ce a fost în 2010, ce evoluţii se prevăd în 2011 - constituie şi astăzi subiect de analiză pentru editorialiştii ziarelor centrale.
Editorialistul ziarului ADEVĂRUL, Ion M. Ioniţă face o sinteză a anului politic pe care îl încheiem. În 2010, Guvernul Boc a dovedit că are capacitate de rezistenţă. Opoziţia a mizat pe erodarea cauzată de măsurile impopulare, dar nu a fost capabilă să construiască un proiect credibil. Aceeaşi incapacitate de a prezenta oamenilor o alternativă solidă la actuala guvernare a dus şi la eşecul protestelor de stradă. Dezamăgită de ceea ce i se întâmplă, populaţia nu a găsit nimic demn pentru a investi din nou încredere. Însă piaţa este deschisă şi pentru cei de la guvernare, şi pentru cei din opoziţie - scrie, în continuare, Ion M. Ioniţă. Cine prezintă primul proiect articulat de dezvoltare economică durabilă are şi cele mai mari şanse să atragă masa enormă de nemulţumiţi aflată acum în aşteptare.
Lucian Davidescu crede, în editorialul său din ROMÂNIA LIBERĂ, că cel mai mare risc pentru buget în 2011 este migraţia la negru a contribuabililor care încă mai plătesc taxe. Şi nu de dragul evaziunii fiscale, ci ca alternativă la faliment. Mărirea taxelor în timp de criză a dat tonul unei spirale nevăzute, care mai devreme sau mai târziu scapă de sub control. Taxele sunt mari pentru că nimeni nu plăteşte pentru că taxele sunt mari, pentru că... şi tot aşa. Spirala nu poate fi oprită decât printr-o mişcare de sens contrar - mai zice Lucian Davidescu : micşorarea taxelor, în special a celor aplicate muncii - care ating acum un nivel aberant: 45%, unul dintre cele mai ridicate procente din Europa.
Semnalăm la final şi editorialul din EVENIMENTUL ZILEI al Mirelei Corlăţan, a cărui concluzie este, de fapt, concluzia tuturor articolelor sale din acest an, jurnalista fiind cunoscută pentru aplombul cu care a scris despre legăturile multor oameni cunoscuţi de la noi cu Securitatea. O concluzie deja banalizată prin evidenţă şi repetare - afirmă Mirela Corlăţan. Mulţi dintre bogaţii de azi ai României nu ar fi putut avea afaceri de succes fără compromisurile trecutului. Poate alţii nu ar fi ajuns miniştri, parlamentari, primari generali, avocaţi de top sau patroni de presă dacă nu ar fi avut ca temelie tomuri de rapoarte la Securitate. Ale lor sau/şi ale părinţilor. O concluzie tristă - încheie Mirela Corlăţan - cât destinul deturnat al victimelor.