Revista editorialelor, 28 mai
Editoriale din Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 28 Mai 2010, 08:25
"Ce se va întâmpla după implementarea măsurilor de austeritate?", se întreabă Silviu Sergiu în editorialul său din Evenimentul Zilei.
În funcţie de răspunsul la această întrebare, de abilitatea actualului guvern, de a găsi soluţii viabile depinde supravieţuirea economică a României după criză.
Silviu Sergiu explică: "Bugetul statului se alimentează din trei surse principale: impozitul pe salarii, TVA-ul şi accizele pe carburanţi, ţigări şi alcool.
"După ce salariile bugetarilor vor fi tăiate, banii pe care statul îi va colecta pe post de impozit pe salariu se vor reduce direct proporţional.
"Prin efectul bulgărelui de zăpadă, măsura va angrena scăderea puterii de cumpărare, deci a consumului de bunuri şi servicii.
"Implicit volumul de accize şi TVA încasat de stat va scădea. Consumul va fi descurajat şi de faptul că mulţi comercianţi vor majora preţurile pentru a acoperi găurile provocate de scăderea vânzărilor.
"România intră în pământ , în fiecare zi, nu pentru că e criză, nu pentru că e dezastrul în mod oficial, conform articolului 53 din Constituţie, invocat de Boc, ci pentru că e tratată ca o jucărie stricată", scrie Marius Niţu , în editorialul său din Gândul.
"Toţi îşi văd de ale lor , jucăria dă-o-ncolo, e suficient să-i schimbi bateriile sau rezerva.
"Odată efectuată operaţiunea asta, ţărişoara se va ridica precum terminatorul Schwarzenegger, după ce şi-a smuls ţăruşul pe care i-l înfipsese în piept robotul inamic.
"În cazul partidului lui Boc, lucrurile sunt mai simple. Traian Băsescu le-a cerut PDL-iştilor să aibă bunul simţ să nu mai fure, adică a făcut apel la rezerva morală a partidului.
"Desigur", scrie editorialistul, "primiii care nu trebuie să mai fure sunt alde Blaga, Videanu, Berceanu, adică exact partea aia mai oxidată a PD-L, care nu mai răspunde bine la comenzi. Cu asta, practic, s-a rezolvat criza mare şi s-a rezolvat şi criza mică din partid", conchide Marius Niţu.
Emilian Isailă scrie în editorialul său din ziarul Adevărul, despre "sacrificarea elevilor".
"În fond, ne pricepem foarte bine să sacrificăm viitorul.
"Dacă te uiţi pe manuale, în multe dintre ele citeşti numai inepţii. Învăţământul din România s-a transformat într-un târg.
"Majoritatea celor chemaţi să-i lumineze pe elevi vor doar să le vândă ceva şi de cele mai multe ori o marfă îndoielnică.
"Greva făcută în preajma examenului de bac se înscrie în aceeaşi logică de a acţiona cu cruzime fără a ţine cont de interesele elevilor.
"Da, profesorii sunt prost plătiţi, dar nu-i obligă nimeni să rămână la catedră, pe când elevii şi părinţii nu au de ales.
"Ei trebuie să accepte şantajul profesorilor pentru că nu au altă posibilitate. Perpetuarea conceptului de învăţămînt gratuit pentru toţi a transformat elevii şi părinţii de 20 de ani încoace în servitorii profesorilor", conchide Emilian Isailă.